Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Resistentsus Roundup’i suhtes levib ka umbrohtudele (2009-05-16 00:57:35)

 

Üks esimesi biotehnoloogilisi saavutusi põllumajanduses oli Roundup´i suhtes resistentsete kultuuride – maisi, rapsi  geneetiline loomine. See on aidanud kasvatajatel umbrohtudega võitlemist oluliselt lihtsustada ja  kulutusi kokku hoida.

 

Mitmed viimased uuringud on aga näidanud, et  selle tehnoloogia toime hakkab nõrgenema, kuna mitmed umbrohud muutuvad samuti herbitsiidi suhtes resistentseks. Purdue Ülikooli (USA) professor Bill Johnson on veendunud, et peaaegu kõik põllumehed, kes tänapäeval Roundup-Ready kultuure kasvatavad, avastavad peagi, et paljud umbrohud on herbitsiidi suhtes resistentsed.

 

Teadaolevalt ei allu  enam herbitsiidile näiteks ka kolmehõlmane ambroosia (Ambrosia trifida), mille pärast kunagi Roundup üldse loodigi ning mis võib kohati põhjustada saagi täielikku hävimist. Nn superumbrohtude tekkimiseni on viinud Roundup-Ready kultuuride liialt laialdane ja sage kasvatamine. Põllumehed, kes rohkem varieerivad nii oma külviseemne kui ka taimekaitsemeetoditega, oma põldudel sellist probleemi veel ei tähelda.

 

Tihti arvatakse naiivselt, et keemiafirmad võivad kiiresti luua uue ja toimiva herbitsiidi. Kuna Roundup on siiani nii efektiivne olnud, pole seni uute herbitsiidide uuringutesse kuigi palju raha investeeritud.

 

Allikas: Põllumehe E-uudised/www.sciencedaily.com


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.