Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Ilmus raamat Puude ja põõsaste lõikamine (2009-05-13 00:44:30)

 

Kirjastuselt Varrak ilmus mai alguses Sulev Järve ja Väino Eskla koostatud raamat Puude ja põõsaste lõikamine. Oma käsiraamatu kolmandas, põhjalikult ümbertöötatud väljaandes püüavad praktikutest autorid anda edasi olulisema tänapäevasest tarkusest puude ja põõsaste lõikamise kohta, tuginedes nii asjatundjate kogemustele kui ka teadlaste uurimustele.

 

Aedades ja parkides kasvavate puittaimede üheks olulisemaks hooldustööks on nende okste lõikamine ja võra kujundamine. Sellega saab parandada taimede kasvu ja kuju, õitsemist ja viljakandvust, tervist ja vastupidavust.

 

Oksalõikus on töö, mis tuleb ette võtta vastavalt vajadusele, mitte aga siis, kui naabrimees seda teeb. Lõikamise tarviduse ja mahu määrab ühelt poolt konkreetse taime seisund ja teiselt poolt eesmärk, mida sellega tahetakse saavutada. Kuna lõikamine on tõsine sekkumine taimede arengusse, tuleks seda teha nii, et kasu saaksid nii nemad kui ka meie.

 

Õige lõikamine, mis põhineb taimede bioloogia tundmisel, säilitab nende hea tervise ja ilusa kuju ning samal ajal tõstab meie aedade ja haljasalade esteetilist ning majanduslikku väärtust. Läbimõtlematu või oskamatu lõige tekitab aga vigastuse, mis mõjutab puud või põõsast kogu edasise elu.

 

Et hooldustööd annaksid soovitud tulemuse, peavad aednikul ja arboristil olema teoreetilised teadmised taimede elutegevusest ja erinevate töövõtete mõjust nende arengule, samuti oskused neid õigesti rakendada.

 

12.05.2009


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.