Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Järvseljal on rahvusvaheline hübriidhaava katseala (2009-05-12 00:14:53)

 

Järvselja õppe- ja katsemetskonnas rajati rahvusvahelises koostöös hübriidhaava kloonide, triploidse haava ja arukase võrdluskatseala. Hübriidhaab on osutunud Euroopa põhjapoolsemates riikides kiirekasvuliseks puuliigiks, mis sobib nii paberi- kui ka energiapuidu tootmiseks.

 

Paljudes maades on käimas katsed selgitamaks välja kõige produktiivsemaid kloone, et neid siis puukoolides meristeemmeetodil paljundada ja tootmiskultuuridesse istutada.

 

Järvseljale rajatud katsealal võrreldakse 22 hübriidhaavaklooni, mis on aretatud Saksamaal, Rootsis, Soomes ja Lätis, et selgitada parimad kloonid Eesti mulla- ja kliimatingimuste jaoks.

 

Samasugused võrdluskatsed rajatakse nimetatud maades koostööpartnerite poolt. Eestis on hübriidhaaba kasvamas 700 hektaril. Esimese kümne aasta tulemuste põhjal on hübriidhaab näidanud Eestis head kasvupotentsiaali, kasvades näiteks tunduvalt kiiremini kui kodumaine arukask, mida peetakse endiste põllumajandusmaade metsastamiseks kõige sobivamaks puuliigiks.

 

Ka Järvseljale rajatud katses võrreldakse hübriidhaava ning kodumaise arukase ja hariliku haava triploidse vormi kasvukiirust. Kokku istutati katsealale ligi 1200 puud.

 

Katseala rajamine jäädvustati ka filmilindile – SA Erametsakeskus on tellinud maaülikoolilt õppefilmi põllumajandusmaade metsastamisest. Katseala valmimist toetas SA Järvselja ÕKM.

 

Arvo Tullus, Eesti Maaülikooli metsandus- ja maaehitusinstituudi doktorant.

 

Allikas: ajaleht Maaülikool 07.05.09.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.