Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kumari preemia said Hans Trass ja Tiit Petersoo (2009-05-11 16:30:49)


Täna, 11. mail andis keskkonnaminister Jaanus Tamkivi Tallinna Loomaaias toimunud looduskaitsekuu avaüritusel üle tänavuse Eerik Kumari nimelise looduskaitse preemia, mis läks jagamisele Hans Voldemar Trassi ja Tiit Petersoo vahel.

“Mõlemad mehed on väga väärikad laureaadid, kelle elutöö on jätnud jälje Eesti looduskaitse korraldusse,” ütles Eerik Kumari nimelise preemia žürii esimees, Keskkonnaministeeriumi asekantsler Andres Talijärv. “Trassi panus on suur just Eesti ja rahvusvahelisel tasandil, Petersoo on aga oma elutöö teinud kohaliku looduskaitse edendamisel ja kohalike elanike harimisel. Mõlemad tasandid on olulised, sellepärast otsustas žürii preemia nende vahel ära jagada.”

Hans Trass on kauaaegne Tartu Ülikooli õppejõud, professor, emeriitprofessor ja Eesti Teaduste Akadeemia (TA) akadeemik, kes õppejõuna alustas juba 1955. aastast. Ta luges 1993. aastani bioloogiaalaseid kursusi. 1950. aastatel osales Hans Trass TA looduskaitse komisjoni töös, Eesti looduskaitsesüsteemi taastamises ja uute kaitsealade (Matsalu, Viidumäe, Vaika, Nigula) moodustamisel.

Hans Trass on olnud Eesti Looduseuurijate Seltsi president (1964–1973 ja 1985 1991), aastast 1991 aupresident, viibinud külalislektorina mitmetes ülikoolides (Helsingi, Turu, Uppsala, Berliin, Halle, Montreal, Toronto, Edmonton, Peterburi, Kiiev) ja valitud mitme rahvusvahelise teadusorganisatsiooni liikmeks. Avaldanud rohkesti erialast publitsistikat, aga ka reisikirju ja mälestusi.

Hans Trassi looduskaitsealane teadustegevus on olnud pikaajaline ja oluline nii Eesti kui ka rahvusvahelisel tasandil. Tänu talle kujunes 20. sajandi teisel poolel Eestis teadmine, et loodusteadus, looduskaitse ja kultuur on omavahel vägagi seotud.

Tiit Petersoo alustas looduskaitseinspektorina Rapla metsamajandis 1976. aastal ja tema töö erinevate asutuste looduskaitseametnikuna kestis kuni 2003. aastani. Ta on tuntud ka kui loodusobjektide uurija ja tutvustaja, kes on lisaks tegelenud kultuuriloo ja pärandkultuuri objektide kaitsega. Temalt on ilmunud hulgaliselt kirjutisi koduloo, keskkonna, looduskaitse ja looduse teemadel.

Tiit Petersoo on Eesti Looduskaitse Seltsi liige algaastaist saadik, lisaks on ta Eesti Geograafia Seltsi ja Eesti Koduuurimise Seltsi liige. Tema pikaajaline pühendumine keskkonnakaitse propageerimisele ja loodusobjektide tutvustamisele on olnud oluline peamiselt regionaalsel tasandil, olles heaks näiteks ja eeskujuks nooremale põlvkonnale.

Trassi kandidatuuri preemia saamiseks esitasid TA Looduskaitse Komisjon, Eesti Looduseuurijate Selts, Eesti Keskkonnaühenduste Koda ja Tartu Ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi botaanika osakond. Tiit Petersoo kandindatuuri esitas Eesti Looduskaitse Selts.

Keskkonnaministeerium on looduskaitsekuu raames Eerik Kumari nimelist preemiat välja andnud alates 1989. aastast, seega tänavu 21. korda. Preemia eesmärk on isikute ja asutuste tööde esiletõstmine looduslike koosluste, liikide ja üksikobjektide kaitsel ning looduskaitseliste teadmiste levitamisel ja propageerimisel. Esimese Eerik Kumari preemia sai Fred Jüssi, möödunud aastal tunnustati seenetadlast Erast Parmastot.

Eerik Kumari (1912–1984) oli ligi 30 aastat Eesti Teaduste Akadeemia looduskaitse komisjoni esimees, kelle eestvõttel algatati Eesti punase raamatu pidamine. Maailmas teatakse ornitoloogiaprofessor Eerik Kumarit kui Eesti linnuteadusele ja looduskaitsele alusepanijat.

Eerik Kumari preemia suurus on 40 000 krooni.

 

Taustainfo:
Kumari preemia on saanud:
1. Fred Jüssi (1989), loodusfotograaf, loodusteemaliste saadete autor
2. Aare Mäemets (1990), järveuurija
3. Rein Maran (1991), loodusfilmide autor
4. Viktor Masing (1992), loodushoiu ja loodusteaduste propageerija, TÜ professor
5. Mari Reitalu (1993), botaanik, looduskaitseametnik
6. Madis Aruja (1994), tunnustatud looduskaitsetegelane
7. Ilse ja Lemming Rootsmäe (1995), Tartu meedikud-looduseuurijad
8. Arvi Järvekülg, Linda Metsaorg (1996), jõgedeuurija ja tunnustatud bioloogiaõpetaja
9. Hella Kink, Juhan Lepasaar (1997), tuntud hüdrogeoloog ja looduselugude autor
10. Vaike Hang, Anto Raukas (1998), LK sekretär ja tuntud geoloog, akadeemik
11. Vilju Lilleleht (1999), E. Kumari õpilane, tuntud ornitoloog
12. Veljo Ranniku (2000), teeneline looduskaitsja
13. Ann Marvet (2001), Eesti Looduse kauaaegne toimetaja
14. Edgar Valter (2002), kunstnik ja kirjanik
15. Jaan Eilart (2003), kultuuriloolane, looduskaitsetegelane
16. Tiit Leito (2004), loodusfotograaf, loodusraamatute autor, looduskaitsja
17. Enn-Aavo Pirrus (2005), geoloog
18. Tiit Randla (2006), teeneline looduskaitsja, ornitoloog
19. Loit Reintam (2007), teeneline mullateadlane, bioloogiadoktor
20. Erast Parmasto (2008), seeneteadlane, bioloogiadoktor ja akadeemik

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 11.05.2009 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.