Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mees, kes päästis miljardi inimese elu (2009-05-10 00:02:08)

 

Käesoleva aasta märtsis tähistas oma 95. sünnipäeva Norman Borlaug - üks silmapaistvamaid inimesi põllumajandusteaduses, kellele võiks oma elu eest tänu  võlgu olla väidetavalt umbes miljard inimest. Tema globaalset mõju ilmestab see, et teadlase ja aretajana reisis Borlaug maailmas palju ringi ning tegutses väga erinevate piirkondade hüvanguks. Ta on erinevatel perioodidel elanud ja töötanud Mehhikos, Pakistanis, Indias, kus on oma saavutustega edendanud terve piirkonna arengut enda toiduga varustamise osas.

 

Tänu tema loodud kõrgesaagilistele haiguskindlatele nisu poolkääbussortidele sai Mehhikost 60-ndatel nisu eksportiv riik, varem oli olnud suuri puudujääke oma piirkonna varustamisega. Mitmes Aasia riigis suutis Borlaug nisusaagikust mitmekordselt suurendada. Legendaarne vanahärra koordineerib tänaseni erinevate taimehaiguste uurimistööd.

 

Monsanto asutas temanimelise 10 miljoni dollari suuruse 5aastase grandi, eesmärgiga leida võimekad inimesed, kes tulevikus juhiksid maailmas nisu- ja riisiaretuse tööd. Ta on üks viiest inimesest maailmas, kes on samaaegselt Nobeli rahupreemia, USA Kongressi Kuldse Aumärgi ja Vabaduse aumärgi omanik. Teised neli on Elie Wiesel, Martin Luther King Jr, Nelson Mandela ja Ema Theresa.

 

Allikas: Põllumehe E-uudised/agnews.tamu.edu


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.