Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
PRIA alustab loomatoetuste väljamaksmist (2009-05-08 18:00:57)


Täna, 8. mail, alustab Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (PRIA) loomatoetuste väljamaksmist, kandes 789 loomapidaja kontodele üle ligi 1,7 miljonit krooni referentsaasta tootmise andmete alusel makstavat utetoetust.

Loomatoetuste taotlemine toimus tänavu paar nädalat varem ja toetuste väljamaksmine algab neli nädalat varem kui eelmistel aastatel. Selle nimel on põllumajandusministeerium ja PRIA pingutanud juba jaanuarikuust saadik, eesmärgiks soov põllumajandustootjatele majanduslikult raskel ajal kevadtööde algul raha välja maksta, ehkki ametlik tähtaeg on 30. september, ütles PRIA peadirektori asetäitja Kertti-Airin Pärli.

Praeguseks on toetuse määramise otsused tehtud ja toetuse ühikumäärad kinnitatud veel kahe tootmisest lahtiseotud ehk referentsaasta andmete põhjal makstava loomatoetuse osas, kinnitas PRIA otsetoetuste osakonna menetlusbüroo peaspetsialist Jana Nurmetu.


Piima tootmiskvoodi alusel makstava toetuse määr on tänavu 0,24 kr kvoodikilogrammi kohta; toetus on määratud 1403 taotlejale 626,8 kvoodi-tonni kohta summas 150,5 mln krooni. Veise loomühiku alusel makstava täiendava otsetoetuse määr on 938,65 kr loomühiku kohta. 4767 taotlejale on 74 342 loomühiku eest määratud kokku 69,9 mln krooni toetust.

Juunikuusse jääb taotlemisperioodi tootmise põhiste toetuste maksmine, milleks on ammlehma kasvatamise ning ute kasvatamise täiendav otsetoetus. Seejuures on mõlema toetuse puhul mullusega võrreldes kasvanud nii taotlejate kui ka loomade arvud. Seevastu tootmisest lahtiseotud toetuste puhul on nii taotlejate kui ühikute arvud kahanenud.

Piima tootmiskvoodi alusel makstava toetuse väljamaksmisega saame küll alustada, aga täna on veel teadmata, kui palju meil maikuus riiklike toetuste ja otsetoetuste lisamaksete tarvis raha siiski on, tõdes Pärli.
Rahandusminister kinnitas hiljuti kõigile ministeeriumeile igakuise väljamaksete piirlimiidi ning see jätab PRIAle loomatoetuste ja riiklike toetuste väljamaksmiseks maikuus ainult 27 miljonit krooni. Kui sellest utetoetuse välja maksame, siis ülejäänud 25 miljoni ulatuses saame 12. mail maksta 1117 taotlejale välja piimakvoodi-toetuse. Maksetega saame jätkata siis, kui PRIAle määratud piirlimiit on reaalselt suurenenud.

Tootmisest lahtiseotud kolme loomatoetuse juba määratud kogusumma on pisut üle 222 miljoni krooni. Et toetused saaks välja maksta, selleks on põllumajandusministeerium palunud rahandusministeeriumil PRIA maikuu piirlimiiti 185 miljoni krooni võrra suurendada ning teinud ettepaneku võtta see summa järgmiste kuude piirlimiidi arvelt.

Loomatoetuste väljamaksmist rahastab täies ulatuses Eesti riik. Toetuse saajate nimekiri on avaldatud meie kodulehel www.pria.ee/docs/receivers/396.xls<http://www.pria.ee/docs/receivers/396.xls > , lisainfot saab küsida otsetoetuste menetlusbüroost telefonil 7371 330.
2008.a määras PRIA samasuguseid viit liiki loomatoetusi 429,4 miljonit krooni ulatuses, mis maksti välja jaanipäeva eel. PRIA vahendusel on aastate jooksul makstud Eesti põllumajanduse, kalanduse ja maaelu toetamiseks üle 14,5 miljardi krooni toetusi. Tänavune toetuste eelarve on 4,65 miljardit krooni, selle hulgas on ka eelmisest aastast ületoodud vahendid.

 

Allikas: Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) 08.05.2009 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.