Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Hispaanias tapab tundmatu taud mesilasi (2005-03-27 18:45:05)

 

Hispaania mesinikel ja teadlastel ei õnnestu kuidagi leida mesilaste laiaulatusliku hukkumise põhjust. Epideemia on tekitanud suurt ärevust, sest meetoodang väheneb tunduvalt. Hispaania on praegu Euroopa suurim meetootja.



Spetsialistide arvates on taudi tagajärjed ohtlikud ka taimestikule, mille põhilisteks tolmeldajateks on mesilased: ilma õite viljastamiseta jääb ka saak saamata.

 

Õnnetuse ulatusest räägib tõsiasi, et alates möödunud sügisest on Hispaanias välja surnud ligikaudu 40% mesilastest. Miljardid töölised lahkuvad tarudest ega naase enam. On juhtunud ka seda, et 200 000 isendist koosnev pere on kahanenud 200-500 mesilaseni ja lakanud olemast.

 

Tekkinud mee puudujääk kaetakse Hiinast toodava odavama linnumagusaga, mis seab ohtu terve Hispaania mesinduse.



Tuhanded Hispaania mesinikud korraldasid Madriidis põllumajanduministeeriumi hoone ees meeleavalduse, nõudes epideemia põhjuste väljaselgitamist.

Ministeeriumi juhtkond lubas moodustada kaks teadusuurimiskeskust, mis hakkavad tegelema selle probleemiga.

 

Spetsialistide arvates on mesilaste hulgihukkumise peapõhjuseks putukatõrjevahendite toimeainete fiproniili ja imidaklopriidi mõju mesilastele, mida ka uurima hakatakse.

Paljudes maades, sealhulgas Prantsusmaal, on fiproniili ja imidaklopriidi sisaldavate preparaatide kasutamine alates 1999. aastast keelatud. Keeld kehtestati Prantsuse võimude poolt selleks, et kaitsta mesilasi. Ka Prantsusmaal oli epideemia, mis nõrgestas mesilasperet 40%. Edasine kulg küll peatati, kuid endist mesilasperede arvu ei ole siiani suudetud taastada.

Allikas: Newsru.com

 

Kahjuks ringleb mõlemat toimeainet sisaldavaid preparaate ka Eestis. Imidaklopriidi sisaldab taimekaitsevahendite riiklikku registrisse kuuluv kahjulik ja keskkonnaohtlik putukatõrjevahend Chinook FS 200: www.plant.agri.ee/TKV/tollinimekiri/default.htm.

 

Loe lisaks fiproniili ja imidaklopriidi kohta:

www.sam.ee/SPC/Vet/SPC_16198.pdf

www.veterinaaria.ee/public/files/Sabasonumid.pdf

Vahendanud Aiatark OÜ

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.