Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kevade esimesed õitsejad ja pilgupüüdjad (2009-04-22 09:32:38)

 

Püsikutest tuntakse kevadekuulutajat lumekuppu vähem kui lumikellukest. Lume sulades jätkab õitsemist lumeroos. Tuhmi kevadaeda võivad ilmestada kontpuu eri sortide värvilised võrad – punane, kollane, oranž.

 

Lumekupp (Eranthis) meenutab väliselt kullerkuppu, kuid on palju madalam. Ta on ka botaaniliselt kullerkupu sugulane, mõlemad kuuluvad tulikaliste hulka. On lumikellukesest veelgi varasem õitseja, kuid selleks, et kevadel lumekupu õieilu nautida, tuleb mugulad istutada sügisel. Kullerkupu õitsemise ajaks maikuus on lumekupu elutegevus lõppenud ja maapealne osa kuivanud.

 

Lumeroose (Helleborus) müüakse õitsva potitaimena juba enne jõuluaega. Kel õnnestub ta kevadeni elus hoida, neil on pärast maapinna tahenemist õige aeg lumeroos peenrasse istutada. Hoolimata nimetusest ei ole lumeroos rooside sugulane, vaid kuulub kurekella, sinilille, ülase, tulika, varsakabja, kanakoole, käokinga, karukella jt hulka. Kõige populaarsem on must lumeroos, mille õied on hoopis valged. Musta värvi on juured ja risoom. Kasvatatakse ka purpurlumeroosi ja harvem teisi liike. Lääne-Euroopas on lumeroosid suures soosingus, seal on aretatud tohutult palju eri õitsemis-aja, õie suuruse ja värviga sorte. Ärge hoone palava lõunaseina äärde lumeroosi istutage, enim sobib poolvarjuline koht. Õitsema hakkab lumeroos mõnikord juba hilissügisel, õied talvituvad lume all ja jätkavad õitsemist kevadel pärast lume sulamist. Paljundada saab lumeroosi jagamise teel pärast õitsemist või sügisel. Seemnetest õitsva taime saamine võtab aega neli-viis aastat.

 

Loe edasi…

 

Allikas: Eesti Päevaleht Urmas Laansoo 22.04.2009


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.