Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Valitsus kinnitas Kõrgessaare looduskaitseala kaitse-eeskirja (2009-04-09 12:54:18)


Täna, 9. aprillil kinnitas Vabariigi Valitsus Hiiumaal asuva Kõrgessaare looduskaitseala kaitse-eeskirja.

Kõrgessaare on osaliselt kaitse all olnud alates 1999. aasta 19. maist, mil Vabariigi Valitsus moodustas sinna maastikukaitseala. Seega ei võeta kaitse alla uut ala, vaid täpsustatakse olemasoleva kaitseala piire ja kehtestatakse uus kaitse-eeskiri.

Kõrgessaare looduskaitseala eesmärk on kaitsealuste taimeliikide elupaikade ning haruldaste koosluste kaitse. Kaitsealal elavad jõgitiir, randtiir, väiketiir, hüüp, sookurg, roo-loorkull, täpikhuik, rukkirääk, punaselg-õgija, mudatilder, vöötsaba-vigle, Euroopa naarits ja taimeliik kaunis kuldking.

Lisaks on Kõrgessaare looduskaitsealal esindatud sellised kaitstavad elupaigatüübid nagu rannaniidud, kuivadel lubjarikastel muldadel paiknevad niidud, allikad ja allikasood, liigirikkad madalsood, vanad loodusmetsad, rohundirikkad kuusikud ning soolehtmetsad.

Kõrgessaare looduskaitseala asub Hiiu maakonnas Kõrgessaare vallas Kõrgessaare alevikus ja Otste külas. Kaitseala pindala on 69 hektarit, piiride korrigeerimisel vähenes see senise alaga võrreldes 2 hektari võrra. Kõrgessaare looduskaitsealal asuvate eramaade pindala on 14,5 hektarit, jätkuvalt riigi omandis olevate maade pindala 54,5 hektarit. Kaitseala valitseja on Keskkonnaamet.

Määrusega kehtestatavatest majanduspiirangutest tulenevalt ning maamaksuseaduse alusel jääb Kõrgessaare looduskaitsealal paiknevatel kinnistutel kehtima maamaksusoodustus. 1. jaanuaril 2009. a jõustunud maamaksuseaduse muudatuse kohaselt on looduskaitseala sihtkaitsevööndis maamaksusoodustus 100%.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 09.04.2009 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.