Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Palmid trügivad põhjamaa ruumidesse (2009-04-08 08:26:15)

Foto: Arno Mikkor 

 

Euroopas kasvab looduslikult vaid kaks palmiliiki – Vahemere maadest tuttav kääbuspalm, mida meilgi toapalmina kasvatatakse, ning Kreetal ja Türgi edelaosas kasvav kreeta datlipalm. Maailmas on palme 2400 liiki.

 

Palmide rohkuse poolest uhkeldavad Lõuna- ja Kesk-Ameerika, Malaisia ja Uus-Kaledoonia ning Madagaskar, kus on kõige rohkem uusi palmiliike. Viimati leiti sealt hiigelkasvuline, isegi kosmosest nähtav kord elus õitsev palm Tahina spectabilis.

Palme armastatakse ka põh-jamaal – siseruumides kasvatamiseks. Varem olid kõige populaarsemad karuspalmid, datlipalmid ja kentiapalmid, muid liike lihtsalt polnud saada. Nüüd aga saabub igal aastal Eesti taimepoodidesse paar uut palmiliiki.

Kõige uuem neist on seltsiv areekapalm, mis sai eestikeelse nimetuse alles märtsi lõpus.

 

Algaja palmikasvataja peab teadma, millistes tingimustes tema hoolealune elama hakkab. Mägipalmid (Chamaedorea) armastavad otsese keskpäevase päikese eest kaitstud hämaramat kohta, sest kasvavad ka looduses kõrgemate puude all. Kaitset vajab ka väiksekasvuline laose datlipalm (P. roebelenii). Kanaari ja harilik datlipalm (Phoenix) võivad kasvada ka keskpäevase päikese käes.

 

Loe edasi…

 

Allikas: Eesti Päevaleht Urmas Laansoo 08.04.2009


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.