Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Eestis sai esimene emane ilves mobiilse jälgimisseadme (2009-04-03 11:38:41)


Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskuse, Tartu Ülikooli ja Eesti Maaülikooli ulukite uurimisrühm varustas Tipu uurimisalal esimese emase ilvese mobiilivõrku kasutava jälgimisseadmega.

„Tänavu talvel on Tipu uurimisalal kaelustatud juba neli ilvest, möödunud aastal sai jälgimisseadme kaks looma,“ ütles Metsakaitse- ja Metsauuenduskeskuse ulukiseire osakonna juhataja Peep Männil. Ta täpsustas, et kui varem kaelustatud ilvesed olid kõik isased, siis nüüd saab mobiilivõrgu kaudu jälgida ka emase ilvese elu.

Kaelustamiseks püütakse ilvesed kinni kastlõksudega ning uinutatakse. „Kuna emased ilvesed satuvad lõksudesse isastega võrreldes harvem, peab uurimisrühm täiskasvanud emase ilvese tabamist heaks saavutuseks,“ märkis Männil.

Looma kaelusele kinnitatud jälgimisseade fikseerib iga nelja tunni tagant satelliitide abil ilvese geograafilised asukohapunktid ning saadab need EMT võrgu kaudu lühisõnumina arvutisse. Tegu ei ole kaameraga, mis võimaldaks looma elu reaalajas jälgida, vaid see seade täidab teaduse eesmärke.

Ilvese telemeetrilised uuringud on vajalikud nende loomade arvukuse täpsemaks hindamiseks ning asurkonna kaitse paremaks korraldamiseks. Samuti võimaldab see uurida, milline on kiskja mõju saakloomadele.

Lisaks ilvestele on tänavu Tipu uurimispiirkonnas kaelustatud kolm metskitse ja kaks kährikut. Loomade püük märgistamise eesmärgil kestab veel paar nädalat, hiljem jätkub nende pidev jälgimine.

Tipu uurimisala on kompleks Soomaa Rahvuspargist ning RMK kasutatavast Tipu ja Kilingi-Nõmme jahipiirkonnast, kus ulukiuurijad jälgivad kompleksselt ulukiasurkondades toimuvat. Teadlased loodavad, et uurimisalast saab lähitulevikus rahvusvahelise tähtsusega uurimisprojekt.

Ulukite telemeetrilise jälgimisega seotud uuringuid toetab SA Keskkonnainvesteeringute Keskus. Uurimisrühma aitab ka Keskkonnaamet.

NB! Foto kaelustatud ilvesest leiate aadressilt http://www.envir.ee/1095153.

 

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 03.04.2009 pressiteade


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.