Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Begooniad, bromeelialised, justiitsiad – vahvad toataimed (2009-04-01 08:23:01)


Paljud troopikataimed õitsevad talvel või siis, kui aias on juba kõle ja vihmane. Begooniaid kasvatatakse nii aias kui ka toas. Toataimede seas pole begoonia uustulnuk.

 

Begoonia uudissorte jõuab taimepoodide valikusse igal aastal. Üks selline on peaaegu mustade lehtedega kuningbegoonia sort „Black Mambo”. Hoopis eriline on kühmuline begoonia (Begonia soli-mutata), mis sai eestikeelse nimetuse botaanikaterminoloogia komisjoni koosolekul alles tänavu 26. märtsil.

 

Begooniaid on kodus üsna lihtne kasvatada. Nad vajavad valgust, ent suvise keskpäevase päikesekiirguse eest peab neid kaitsma. Kasta tuleb mõõdukalt, poti alusele valgunud üleliigne kastmisvesi tuleb ära valada. Taime võib lehepistikutega paljundada. Kevadel või suvel murtud leht tuleb torgata ettevaatlikult rootsupidi kergesse liivasegusesse mulda. Muld hoida parajalt niiske, pott koos juurduva lehega tõsta poolvarju ja paari nädalaga ongi uus taim kasvamas.

 

Sagedast väetamist begooniad ei vaja. Ainult ilusaid lehti kasvatavatele liikidele või sortidele piisab, kui neid väetatakse üks-kaks korda kuus, mitte rohkem. Suuri õisi kasvatavad begooniad vajavad pisut rohkem väetamist. Üleväetamine põhjustab taimede liiga lopsakat kasvu ja haigustele vastuvõtlikumaks muutumist. 

 

Loe edasi…

 

Allikas: Eesti Päevaleht Urmas Laansoo, botaanik, Tallinna botaanikaaed 01.04.2009


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.