Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Põllumehed ootavad pankadelt suuremat asjatundlikkust (2009-03-31 16:40:26)


Põllumehed tunnevad täna pankadega suheldes kõige enam puudust kaugelevaatavast pilgust, sest finantsasutused lähtuvad tingimusi seades liigselt tänasest turuolukorrast.

Põllumeeste ja põllumajandusministeeriumi esindajatega kohtunud suuremate kommertspankade esindajad kinnitasid ühest küljest, et põllumehed on pankadele ühed paremad ning kindlamad kliendid. Teisalt tõdeti, et täna ollakse vajadusel põllumeestele näiteks laenupuhkust andes ettevaatlikud, sest pankadel puuduvad pädevad prognoosid, milliseks toiduturg lähiaastatel muutuda võib.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seedri sõnul on oluline meeles pidada, et põllumajandus ja toiduainesektor ei saa kokku kukkuda nagu kinnisvaraäri, sest süüa on inimestel ikkagi vaja. „Põllumajandus on eriline ka seetõttu, et tänu toetustele on tegemist väga kindla äriga,“ märkis ta.

Põllumeeste Keskliidu juhatuse esimehe Üllas Hundi sõnul on täna pankadega suheldes kõige raskem see, et pankurid ei mõista sektori raskuste ajutisust. Seetõttu ei taheta hästi anda laenupuhkust, raskusi on tagatistega ning pankadel puudub ettevaatav pilk.

Indrek Puskar Sampo Panga kinnitas, et pankadele on tagatistest olulisemaks rahavood ja seda toetav äriplaan ning kui nendest kahest asja ei ole, siis on pank ettevaatlik raha välja andes või laenuperioodi pikendades. Abi oleks tema kinnitusel ka sellest, kui põllumehed oleksid ühele või teisele finantsasutusele lojaalsemad, sest pikaajalisele kliendile rakendatakse alati soodsamaid tingimusi.

Samas tunnistas SEB Panga juhatuse liige Erki Pugal, et pankadel ei ole täna väga head ettekujutust sellest, mis hakkab toiduainesektoris juhtuma aasta, viie või kümne aasta pärast ning seetõttu lähtutakse klientide riskantsust arvestades möödunud aja kogemustest.

Mõlema panga esindajad kinnitasid samas, et põllumehed on suhteliselt stabiilsed ja hea maksedistsipliiniga kliendid, kelle nimel on pangad valmis pingutama.

Lisainfo: Andres Oopkaup, asekantsler, tel 625 6105, e-post andres.oopkaup@agri.ee; Hindrek Riikoja, avalike suhete osakond, tel 625 6255, e-post hindrek.riikoja@agri.ee.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 31.03.09 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.