Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
“Eesti taimede kukeaabitsast” ilmus kordustrükk (2005-03-17 00:58:58)

Möödunud suvel Kirjastuselt Varrak ilmunud Toomas Kuke taimemääraja "Eesti taimede kukeaabits" tõusis kohe pärast poelettidele jõudmist müügiedetabelite tippu. Selle aasta esimesteks kuudeks oli tiraaž läbi müüdud ning äsja nägi ilmavalgust kordustrükk, milles on parandatud esmaväljaandes esinenud trükiveakuradi sepitsused, täiendatud levikukaarte ning kohendatud värvitahvleid.

Toomas Kukk on EPMÜ põllumajandus- ja keskkonnainstituudi soontaimede herbaariumi vanemkuraator ning ajakirja “Eesti Loodus” peatoimetaja.


Raamatus on joonistused 950-st Eestis sagedamini kohatavast taimest.
Koos tekstis kirjeldatud sarnaste taimeliikidega on ära toodud 1250 taime, mis ongi suurem osa Eesti metsikult kasvavatest taimeliikidest. Ei puudu ka taimede levikukaardid Eestis, mille on koostanud EPMÜ ZBI botaanikud.

Raamatu esmailmumise ajal ütles autor Toomas Kukk järgmist.

Kindlasti olete kuulnud anekdooti vanast metsavahist, kelle kuuetaskust leiti kulunud paberitükk. Paberile oli kirjutatud: mänd - okkad pikad; kuusk - okkad lühikesed. Pealtnäha ju piinlik lugu. Loo iva on tegelikult väga lihtne: ka asjatundjatele on tarvis õlekõrsi, millest aeg-ajalt haarata, rääkimata neist, kes taimi vähem tunnevad.

Taimede õppimisel on küllap parim abivahend joonistatud värvipiltidega raamat.

Kirjastus Varrak on nüüd avaldanud Eesti taimede värviliste piltidega määraja. Raamatus kasutatavad lihtsalt tähelepandavad tunnused, nagu õite värvus ja lehtede kuju ei nõua lugejalt põhjalikumaid botaanilisi eelteadmisi. Sellest ka teose nimi kukeaabits - see annab lugejale Eesti taimede tundmise algteadmisi.

Raamatu 170 värvitahvlil tutvustatakse 950 Eestis sage-damini kohatavat taime. Koos tekstis kirjeldatud sarnaste taimeliikidega on ära toodud 1250 taime, mis ongi suurem osa Eestis metsikult kasvavatest taimeliikidest. Sissetoodud taimedest on koha leidnud vaid enamlevinud - välja jäid juhuslikult raudteele pudenenud seemnest kasvanud tulnukad või ainult kultuuris kasvatatavad taimed. Sisse sai võetud neid aedades ja põllul kasvatatavaid taimi, keda on nähtud ka algsest  istutuskohast eemal iseseisvalt metsistunult kasvamas.

Piltidele lisatud tekstis juhitakse lugeja tähelepanu taime olulisematele tunnustele. Kõikidel taimeliikidel on märgitud elupaigad, kus kohas see liik peamiselt kasvab. Käesoleva aasta mais kinnitati uued kaits- tavate taimede nimekirjad, mis on kajastatud ka taimemäärajas - see ongi üks esimesi kohti peale Riigi Teataja, kus muudatusi kaitstavate taimede nimekirjades näha saab.

Esmakordselt avaldatakse kõigi pilditahvlitel kujutatud taimede levikukaardid Eestis, mis pärinevad seni trükis avaldamata Eesti taimede levikuatlasest. Levikukaarte on koostanud viimased 30 aastat Eesti Põllumajandusülikooli Zooloogia ja Botaanika Instituudi botaanikud.

 

Allikas: Kirjastus Varrak

 

Väino Eskla


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.