Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Basiilik, rosmariin, petersell ja till kasvavad mõnuga ka toas (2009-03-11 00:57:53)

 

Linnalehe lugejate küsimustele vastab OÜ Selteret jaemüügijuht Maris Paalvelt:

 

Plaanin toas hakata tomateid, ube, basiilikut ja rosmariini kasvatama. Kas ma saan nende tolmeldamisega ise hakkama või pean mesilased abiks võtma?

Maitsetaimi saab kasvatada nii taimedest kui ka seemnetest. Enamiku maitsetaimede külviks on sobivaim aeg just nüüd märtsis. Sellisteks maitsetaimedeks, mida saab tubastes tingimustes hõlpsasti seemnest kasvatada, ongi basiilik (nii roheliste kui ka punaste lehtedega), petersell, till, koriander, pune ja mitmesugused laugud. Maitsetaimed vajavad kasvamiseks kindlasti palju valgust. Tavaliselt on parimad valgustingimused just aknalaual. Sama oluline on niiskus, see tähendab, et taimi tuleb hoolikalt kasta. Maitsetaimed on söögiks parimad siis, kui need on veel väiksed. Et saada toas kauem värsket saaki, võiks seega 3–4-nädalaste intervallidega teha uued külvid. Lihtsamini kasvatatav taim on kindlasti kõikide ürtide kuningas basiilik. Viimsi aiakeskuses on müügil nii rosmariini- kui ka basiilikuseemned. Rosmariini saab kasvatada isegi toalillena, kui taimele on talvel võimalik pakkuda jahedat tuba. Rosmariini juures tuleb arvestada sellega, et tegu on põõsaga, mis nõuab kasvamiseks palju ruumi, seetõttu on seeme mõttekas panna kohe potti, kus taimel on mugav laieneda. Basiilikuseemned võib aga külvata kassettidesse või külvikastidesse ning need hiljem pikeerida. Basiilikut on hea kasvatada anumates. Taim on vastuvõtlik mitmesugustele seenhaigustele, mis hakkavad levima ebasobivates ilmastikuoludes, anumad on aga võimalik vihma eest varju tõsta (kui taime rõdul või aias kasvatada). Tasub aga meeles pidada, et basiiliku võib välja viia alles siis, kui püsivad öökülmad on möödunud. Taimi hoitakse ilusana pideva kärpimisega.

 

Kuidas toatomateid kasvatada? Kust saab taimi või seemneid ja kuidas neid hooldada jne?

Viimasel ajal on poelettidele ilmunud palju madalakasvulise tomati sorte, mis sobivad ideaalselt ka toas kasvatamiseks. Üheks selliseks on Eestis Jõgeval aretatud tomatisort ’Varto’, mille külvi tärkamisest esimeste viljade valmimiseni kulub 110–115 päeva. ’Varto’ vili on keskmise suurusega ja see sobib kasvatamiseks nii toas aknalaual, rõdul, kiletunnelis kui ka klaaskasvuhoones. Tomat ’Vilma’ on jälle ploomisuuruste viljadega, mis kasvavad n-ö viinamarjakobaras. See on pärit Lätist. ’Vilma’ taimed on madalad ning sobivad samuti ideaalselt toas idanemiseks ja hiljem rõdul lillepotis kasvatamiseks. Tomatiseemne muldapistmiseks on õige aeg just nüüd, märtsi alguses. Saagikus on nendel toatingimustes kasvavatel taimedel siiski väiksem kui kasvuhoonetomatitel. Kuid nende taimede kasvatamisele panustades saab kasvatamisrõõmu kindlasti mitmekordselt kätte.

 

Kas taimed võivad koduloomadele reageerida? Meil mõned toataimed lihtsalt surevad, oleme juba kõik toad ära proovinud. Kas põhjus võib olla koduloomades?

Kui need koduloomad taimi ei puutu, siis pole vast taimedel midagi häda. Ka looduses elavad ju taimed ja loomad koos. Paraku kipuvad aga kassid taimede peale sirtsutama või siis lihtsalt mulda kraapima. Selle tagajärjel võivad taimed tõepoolest välja minna, surra. Sama lugu on koertega. Kui aga selliseid probleeme ei ole, siis surevad taimed ilmselt mingitel teistel põhjustel. Ehk on viga kastmises, väheses valguses, vales väetamises? Samuti tuleb tuba kindlasti tuulutada, sest taimed vajavad värsket õhku.

 

Allikas: www.linnaleht.ee 11.03.09.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.