Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Aedniku märts (2009-03-02 00:13:39)

 

Järgnevalt mõned soovitused kevadtalviste taimetööde kohta...

* Puude ja põõsaste lõikamine

Selle ettevõtmisega on paras alustada siis, kui suurem öine pakane möödas. Tööks on parim nullilähedane õhutemperatuur, sest siis pole taimekoed läbi külmunud, oksad on elastsed ning neisse lõhede tekke oht on märksa väiksem (alla -5...-10 kraadi pole üldse soovitatav). Samas on ka endal soojema ilmaga parem töötada.
- Raagus puudel paistavad kasvuvead ja sel otstarbel eemaldamist vajavad oksad paremini silma. Kahjuks on raskem märgata kuivanud oksi: mis nüüd tähele panemata jäävad, need võib kõrvaldada ka suvel.
Endale mugavama jalgealuse võimaldamiseks on parem lõigata kas siis, kui lumi veel tihke või pärast maapinna tahenemist.
- Temperatuurist ja kasvukohast olenevalt algab mitmetel puuliikidel juba üsna varakult mahlajooks: nendeks on vaher, kask, pähklipuu, jalakas, pöök, valgepöök, hobukastan, pihlakas, pappel, sarapuu, paju, viinapuu, aktiniidia. Neid on parem lõigata suvel.
Loe puude ja põõsaste lõikamise kohta pikemalt: http://www.aiandus.ee/loe.php?id=2914.

 

* Näljased närilised laasivad tüvesid
Jäneste ja pisinäriliste hambad ei pääse löögile, kui tüvedele on ümber tõmmatud kas tihe traatvõrk, plastist spiraalkaitse, lint, silinder või foolium (peegeldab ühtlasi eredat päikest tagasi, kuid seda ei tohi asetada õhulise vahekihita otse koorele, sest ta juhib hästi pakast). Pikk-kõrvade ja pakase eest kaitsevad tüve ning jämedamaid oksi ka jõupaber ja kotiriie. Sarvilisi metsloomi ja jäneseid mitterõõmustava vahendina on müügil puuokstele pihustatav peletusaine Plantskydd. Nimetatud elukatele ebameeldiv verelõhn hoiab nad aiast eemal. Näiteks võib siduda pesukäsnad toki või traadi külge, immutada Plantskyddiga ja riputada puude võrasse.

 

* Aknalaua-aiandus

Märtsis võtab hoogu taimede (ette)kasvatamine aknalaual. Sel viisil saab toota vitamiinirohelist pere tarbeks ning alustada avamaataimede idandamist. Seemnepakkidel on tavaliselt kirjas, millal midagi külvata. Kuna aiapoodides on istikukassettide valik üsna suur, tuleks seemned algul väiksemahulistesse kuubikutesse panna ning istikud vastavalt juurestiku kasvule suurematesse kassettidesse ümber tõsta. Et väljaistutamisaeg võib öökülmade tõttu mõnikord ka suve veerele nihkuda, ei tasu taimede ettekasvatamisega väga kiirustada – muidu kasvavad üle ja venivad liiga välja.

 

* Ohud kasvuturbas

Kasvuturvas on vajalik nii toa-, rõdu- ja kasvuhooneaianduses kui ka taimede kasvatamisel puukoolis. Kahjuks võib turbakott peita endas meile nähtamatut ohtu taimedele. Hallitusseened on nendeks pahategijateks, kes võivad taimehakatised hävitada. Seepärast tuleks pärast pakendi avamist hoolikalt nuusutada, ega vänget hallituslõhna pole. Koti avamisel on tunnuseks turbasse põimunud valkjas seenniidistik.
Turbasegude kasutamisel võivad taimedele kasvuhäired tekkida. Põhjuseks arvatakse olevat mõnede mikroelementide nappus. Kuidas seda viga kõrvaldada, sellest loe edasi: http://www.aiandus.ee/loe.php?id=7101.

 

* Vajuta üleskerkinud taimed tagasi
Maapinna sulades kerkivad nõrgalt juurdunud taimed ja pistoksad kuni mitme cm võrra ülespoole. Sellist nähtust nimetatakse külmakergituseks. Mida rohkem pinnas talve jooksul vahelduvalt külmub ja sulab, seda enam juured kevadeks paljastuvad. Seepärast tuleb kohe pärast lume ja keltsa sulamist taimehakatised üle vaadata, vajadusel juured tagasi vajutada või neile mulda (turvast) peale kuhjata.

 

* Kasvuhoone puhastamine
Selleks, et kasvuhoones pesitsevate kahjurite ja haigustekitajate arvukust vähendada, on otstarbekas enne külvi ja istutamist desotööd ette võtta. Kui kasvupinnas on mitu aastat sama olnud, aetakse see kõigepealt välja. Üheks desovõimaluseks on suletud kasvuhoones väävli põletamine (Thiovit Jet). See tegevus võetakse ette siis, kui päike ruumi soojaks kütab, s.t hoones on olnud juba nädal aega vähemalt +10 °C. Soojaga aktiviseeruvad talvitunud kahjurid ja haigustekitajad ning töötlemise tulemus saab olema tõhusam. Enne väävli põletamist on vaja kasvuhoone hästi tihendada, s.o kõik praod sulgeda. Väävlisuits peaks püsima ruumis 24-48 tundi, misjärel on vaja ruumi mitu päeva tuulutada. Seejärel saab uue substraadi asemele vedada. Taimed võib istutada sisse paari nädala pärast.
Kasvuhoone ettevalmistamisest on täpsemalt juttu Vikerraadio Aiatarga saadetes, mida saab arhiivist kuulata: http://uusweb.er.ee/utoim/aiatark050317.ram
http://vikerraadio.err.ee/helid?main_id=846831.

 

* Heida pilk külvikalendrisse!

Kõikide taimetööde kavandamisel on eelnevalt mõistlik visata pilk külvikalendrisse (Thuni kalender). Kosmiliselt sobivaima aja valik taimedega suhtlemisel vähendab neil lisastressi ning annab kasvujõudu.

 

* Meelita linnud aeda!
Märtsis on viimane aeg leida aias kohad linnu-pesakastidele. Kui endal nende valmistamiseks võimalusi napib, siis tasub pöörduda aiaäridesse, kus valik kohati päris suur. Lindude aeda meelitamine tasub kahjurite hävitamise seisukohast heas mõttes kuhjaga kätte. Hekid, ilupõõsad ja põõsarühmad tuleks kujundada nii parajalt tihedaks, et sulelised seal kevadel pesaehitamise ohutu leiaksid olema. Sama kehtib ka siilidele ja kärnkonnadele turvapaiga võimaldamisel. Nemadki on meistrid aiavaenlasi hävitama.


* Muid soovitusi kevadtalviste taimetööde kohta
 Märtsis on jätkuvalt ajakohased ka mitmed veebruarikuu kalendris kirjas olevad soovitused: www.aiandus.ee.

* Vaata lisaks foorumist...
Lisanõuannet aiatööde kohta võid leida ka Aiandus.ee foorumist: www.aiandus.ee/foorum.php.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.