Polüfenoolid, teatud ained viinamarjadest, võitlevad bakteri vastu, mis põhjustab hambakattu ja kaariest. Selliseid aineidsaab pressitud viinamarjadest ja need teevad kahjutuks tähtsaima kaariesepõhjustaja – bakteri Streptococcus mutans, kinnitavad Rochesteri ülikooli teadlased Hyun Koo juhtimisel. Teadlaste sõnul saab polüfenoole tulevikus kasutada suuvetes kaariese kaitseks.
Bakterid ründavad hambaid kahel viisil. Bakterid toodavad hapet ja happelises keskkonnas suudavad nad ise hästi vastu pidada. Teisalt moodustavad bakterid hammastele, igemetele ja keelele räpase biokihi, mis on kaitsemüüriks väliste mõjutuste vastu, osaliselt isegi antibiootikumide vastu. Sellise biokihi e katu vastu on viinamarjadest saadud ekstraktid tõestanud end väga mõjusaina – kui bakterid satuvad nende ekstraktidega kokku, moodustub kuni 85 protsenti vähem hambakattu. Teadlased oletavad, et polüfenoolid takistavad bakteritel suhkrust energia tootmist ja happe moodustamist.
Loe edasi...
Allikas: www.inimene.ee 27.02.2009.