Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Miks vaktsineerida papilloomiviiruse vastu? (2009-02-26 07:30:32)

 

Emakakaelavähk on ainus teadaolev vähiliik, mida tekitab otseselt viirus, kuid seda vähki on võimalik ainsana ära hoida vaktsineerimise teel.

 

Ema­ka­kae­lavähk on noor­te nais­te seas sur­ma põhjus­ta­va­te pa­ha­loo­mu­lis­te kas­va­ja­te hul­gas Eu­roo­pas (ja ka Ees­tis) tei­sel ko­hal ning hai­gust põhjus­tab ini­me­se pa­pil­loo­mi­vii­rus ehk HPV.

 

Ema­ka­kae­lavähk on ai­nus tea­dao­lev vä­hi­liik, mi­da te­ki­tab ot­se­selt vii­rus, kuid se­da väh­ki on võima­lik ain­sa­na ära hoi­da vakt­si­nee­ri­mi­se teel. Pa­pil­loo­mi­vii­ru­ses­se võib na­ka­tu­da su­gu­li­sel teel ju­ba esi­me­se va­he­kor­ra ajal. Ses­tap tu­leb tütar­lap­si hoia­ta­da kaits­ma­ta va­he­kor­ra ja ju­hu­part­ne­ri­te eest. Kon­doo­mi ka­su­ta­mi­ne ei väl­di ala­ti HPV-vii­ru­se­ga na­ka­tu­mi­se eest, sest vii­rus le­vib iga­su­gu­se in­tiim­piir­kon­na na­ha­kon­tak­ti teel.

 

Ema­ka­kae­laväh­ki põhjus­ta­vat vii­rust saab avas­ta­da ema­ka­kae­last võeta­va PAP-analüüsi abil ja re­gu­laar­ne PAP-tes­ti teos­ta­mi­ne on pa­rim viis vä­hen­da­da hai­ges­tu­mi­se tõen­äo­sust.

 

Ema­ka­kae­lavä­hi va­ra­ja­seks avas­ta­mi­seks kut­su­tak­se käe­so­le­val aas­tal analüüsi­de­le 1954., 1959., 1964., 1969., 1974. ja 1979. aas­tal sündi­nud ra­vi­kind­lus­ta­tud nai­sed.

 

Ka teis­tel aas­ta­tel sündi­nud nais­tel on mõtet oma güne­ko­loo­gi kord ka­he aas­ta jook­sul külas­ta­da ja te­ha PAP-analüüs, sest 80 prot­sen­ti nais­test puu­tub oma elu jook­sul kok­ku pa­pil­loo­mi­vii­ru­se­ga.

 

Loe edasi…

 

Allikas: Eesti Päevaleht Ester Eensaar, Lasnamäe perearstikeskuse perearst 26.02.2009


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.