Soome teadlastel on õnnestunud tervisemaailma üllatada. Helsingi ülikooli teadlased kinnitavad, et nende uuringute kohaselt lühendab E-vitamiin suitsetavate keskealiste ja palju C-vitamiini söövate inimeste eluiga, selle asemel et seda pikendada.
Kuid kuus aastat E-vitamiini toidulisandit pruukinud 66-69-aastaste suitsetavate meeste suremus vähenes 41%, kui nad sõid ka palju C-vitamiini. Keskealiste, 50-62-aastaste suremus aga samadel tingimustel hoopis suurenes 19%. Siiani pole kinnitust, et E-vitamiini pruukimine kuidagi inimeste suremust mõjutaks.
Harri Hemmila ja Jaakko Kaprio uurisid Soomes aastatel 1985-1993 tehtud laialdase vähiuuringute tulemusi, mis sisaldab andmeid 29133 inimese kohta oma mätta otsast ja leidsidki, et E-vitamiini lisamine toidule mõjub eri vanuserühmadele erinevalt. Sealjuures neile, kes C-vitamiini võtsid päevas alla 90 milligrammi, E-vitamiin ei mõjunud kuidagi.
Teadlased soovitavad neil, kel vanust alla 65 aasta, olla E-vitamiini sisaldavate toidulisandite söömisega ettevaatlik.
Allikas: Teadus.ee / AlphaGalileo