Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Veebruari teine nädal: lehtpuupalkide aeg (2009-02-16 00:44:01)

 

See neljapäev on kaduneljapäev. . Õigel langetamisel võib isegi haavapalk seinas üle saja aasta mädanemata vastu pidada.

 

Vanarahvas leidis, et kõige paremini püsivad lehtpuust tarbe-esemed või haavast saunad siis, kui palgid on langetatud veebruarikuu viimase veerandi päevadel. Mikk Sarv ütleb, et veel parem, kui tuul puhub sel ajal põhjast või kirdest ja kui puud õnnestub langetada tuulesuunda. Siis võib isegi haavapalk seinas üle saja aasta mädanemata vastu pidada.

 

Okaspuu langetamiseks on aga sel aastal kõige paremad päevad veebruarikuu lõpus – siis kui taevas on noorkuu. Jah, ja Saaremaa kohta on kirjandusest teada: kui õiget tuult ei tulnud, siis jäeti mets hoopis langetamata.

 

Et kuu ei määra ainult palgikõvadust, vaid ka kalasaaki, seda kinnitavad möödunud nädala täiskuuaegsed sikuskasaagid. Loode-Eesti väikejärvedelt püüti ülisuuri hauge – poekaalul ülekaalutuna said kirja sellised purikad, nagu 5,2 ja 6,8 kilo! Muide, kõik metsajõed ja kraavid on veel kas nõrga jää all või kogunisti lahti.

 

Loe edasi…

 

Allikas: Eesti Päevaleht Kristel Vilbaste 16.02.2009


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.