Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Praegu on õige aeg alustada jõulupuukasvatust (2009-02-15 00:44:20)

 

Üle kuu on möödunud sellest, kui sai välja viidud jõulupuu, aga ikka veel võib toast leida tüütuid kuuseokkaid. Seega on küllaltki sobiv rääkida jõulupuudest ning ega uued jõuludki enam mägede taga ole!

 

Eestlaste arusaamad ja ootused jõulupuude suhtes on hakanud muutuma. Üha sagedamini jäävad müügiaia nurka nukralt konutama looduslikult kasvanud kodumaised jõulukuused. Üha suuremat võidukäiku teevad spetsiaalselt istandikes kasvanud jõulupuuliigid, nii meie jaoks eksootilisemad puuliigid (kaukaasia nulg, torkav kuusk jt), aga ka meie traditsiooniline jõulupuu – harilik kuusk.

 

Praegust turuseisu iseloomustab see, et looduslikult kasvanud jõulukuused ei suuda spetsiaalselt kasvatatud ja kujundatud jõulupuudele turul konkurentsi pakkuda. Eestis on jõulupuude kasvatamine kui tegevusala suhteliselt tagasihoidlikul järjel. Seetõttu on küllaltki suur osa pakutavast pärit piiri tagant. Suurimad jõulupuude kasvatajad on Saksamaa ja Taani, kus sellest on maaomanikele kujunenud üks peamisi kõrvaltegevusalasid.

 

Kuid Eestiski on täidetud peamised eeldused, et olukorda muuta. Tekkinud on nõudlus kvaliteetse hariliku kuuse järele ja olemas ka maaomanike huvi kasvatada jõulupuid ning maaressurss. Erinevatel andmetel on Eestis ligikaudu 290 000 ha aktiivsest kasutusest väljas olevaid põllu- ning karjamaid, millest osale oleks võimalik leida rakendust jõulukuuseistandike rajamiseks.

 

Iga majandustegevuse eesmärk on teenida maksimaalselt tulu. Seetõttu tuleks hinnata ka jõulupuude kasvatamise kui ühe alternatiivse maakasutusviisi tulukust ning seda võrrelda teiste võimalike tegevusaladega.

 

Alternatiivse maakasutuse tulukuse võrdlus

 

 

Tulu kr/ha

Tootmiskulud kr/ha

Kattetulu kr/ha/a

Rohumaa majandamine*

3000

1790

1210

Odra kasvatamine**

6420

2595

3825

Kuusiku kasvatamine (80 a keskmine)

381 757

86 552

3690

Kuusiku kasvatamine (70 a keskmine)

248 445

58 901

2708

Jõulupuude kasvatamine (harilik kuusk, väljatulek 50%)

206 500

176 000

3050

Jõulupuude kasvatamine (harilik kuusk, väljatulek 60%)

247 800

180 720

6708

*Allikas: Ehrlich, 2006

**Allikas: Värnik, 2005


Tabelist järeldub selgelt, et kui jõulupuude (hariliku kuuse) kasvatamisel suudetakse kvaliteetsete puude väljatulek viia vähemalt 60%-ni, on see tegevus märgatavalt tulusam kui teised võrdlusesse lisatud alternatiivsed maakasutusviisid – nii põllumajandus kui metsandus.

 

Seega ei näe ühtegi põhjust, miks me ei võiks enda kodumaise kvaliteetse hariliku kuusega konkureerida Eesti siseturul ning anda panus Eesti eksporti, pakkudes konkurentsi ka meie naaberriikides – nii Põhjamaades, Lätis kui ka Venemaal.

 

Risto Sirgmets, Eesti Maaülikooli metsandus- ja maaehitusinstituudi teadur.

 

Allikas: ajaleht Maaülikool 12.02.09.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.