Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kuidas lisaväetada kasvuturvast? (2009-02-15 00:41:18)


Aiandusfoorumites sõna võtnud aiapidajad on kurtnud, et köögivilja- ja lilletaimedel tekib ettekasvatamisel aeg-ajalt kasvuhäireid. Sellele probleemile püüab vastust leida Eesti Maaviljeluse Instituudi vanemteadur Malle Järvan.

 

„Kasutades Eesti Turbatooted AS (ETT) või Biolan Baltic OÜ tooteid köögivilja- või lilleseemnete külviks, on tulemused olnud head. Tõusmed on jõulised ja ühtlased. Ebaõnnestumised on alanud pärast taimede pikeerimist nendele kasvuturvastele.

 

Minu seniste kogemuste põhjal tundub nende Eestis toodetud kasvuturvaste suurimaks puuduseks olevat liiga madal magneesiumi- ja ka rauasisaldus. Kasvuturvaste madal magneesiumisisaldus oleks väga kergesti likvideeritav. Selleks peaksid kasvuturba tootjad kasutama turba liigse happesuse neutraliseerimiseks sobivamaid, s.t magneesiumi sisaldavaid aineid. Selleks sobivad väga hästi kodumaise päritoluga ained: klinkritolm või siis lubjakivijahu ja dolomiidijahu segu (vahekorras 1:1 kuni 2:1).

 

Lisan mõned soovitused, mida aiapidaja ise kerge vaevaga saaks teha ja mis ehk aitaksid ebaõnnestumiste riski vähendada.

 

Näiteks, kui osta ETT kasvuturvast, mille maht kotis on tavaliselt 50 liitrit, siis võiks selle turbakoguse kohta lisada 15-20 g ehk umbes üks supilusikatäis magneesiumsulfaati ja umbes 2 g raudsulfaati.

 

BIOLAN FOR PROFESSIONAL USE, selle 180 liitrise mahuga koti kohta võiks lisada 50-70 g magneesiumsulfaati ja 5-6 g raudsulfaati.

 

Kuna lisatavad ainekogused on väikesed, siis ühtlaseks jaotumiseks tuleks need lahustada väikeses veekoguses ning siis hästi hoolikalt turbasse segada. Kui võimalik külvidega veidi oodata, siis lasta turbasegul kasvõi mõned päevad seista. Raudsulfaati ja magneesiumsulfaati (see võib mõnikord olla ka nimetuse 'Bittersalz' all) peaks väikepakendites müügil olema.


Ja veel. Hallitanud turbasse ei maksa seemneid külvata! Taimede kasvamiseks ei ole kuigi hea ka selline turvas, mis on imepeeneks freesitud.“

 

OÜ Aiatark 14.02.09.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.