Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kodukaku veebikaamera (2009-02-10 12:06:47)

Eesti Ornitoloogiaühingu 2009. aasta linnu - kodukaku - pesaõõs on tänasest alates veebikaamera abil jälgitav
http://www.eoy.ee/kodukakk/kakukaamera/.

Kuu aega tagasi paigaldati Läänemaal kodukaku õõnsusesse väike kaamera, mis infrapunavalguse abil õõnsuses toimuva nähtavaks teeb. Kakud harjusid kaameraga kiiresti ning nad kasutavad õõnsust meelsasti päevaseks tukastamiseks. Kuigi pesitsemise alguseni on jäänud veel vähemalt kuu aega, saame enne seda segamatult jälgida kodukaku toimetamisi.

Lind lahkub õõnsusest tavaliselt 20-40 minutit peale päikeseloojangut ja tuleb tagasi 40-60 minutit enne päikesetõusu. Esimeste sulailmade aegu teevad kodukakud juba ka häält ja märtsi lõpus alustab paar loodetavasti samas õõnsuses ka pesitsemist.

Eesti Ornitoloogiaühing on aasta lindu valinud juba 1995. aastast alates. Aasta linnu projekti eesmärgiks on laiemalt tutvustada mõnd meie linnuliiki, keda enamus inimesi tunneb, kuid kelle tegemiste kohta me tegelikult vähe teame. Kodukakud pesitsevad parkides, vanades talupuistutes ja mujal inimasustuse lähedal, kus on pesitsemiseks sobivaid õõnsuseid. Eestis pesitseb 1000-2000 paari kodukakkusid.

Aasta lind 2009 projekti raames selgitatakse linnusõprade abiga kodukaku levikut, uuritakse tema toitumisharjumusi, kogutakse kakufolkloori, korraldatakse laste joonistusvõistlus ning püütakse meedia ja trükiste vahendusel kodukaku tegemisi inimestele lähemale tuua. Aasta teises pooles annab Eesti Post välja ka traditsioonilise aasta linnu postmargi. Aasta alguses avati kodukaku veebileht
www.eoy.ee/kodukakk, kust leiab teavet nii kodukaku kui tema Eestis elavate sugulaste kohta, lisaks saab edastada enda kodukakuvaatlusi ning nimetatud lehel ilmuvad kõik aasta jooksul valminud uudised ja materjalid kodukaku kohta.

Kodukaku veebikaamera paigaldamisel ja pildi edastamisel on EOÜ partnerid EENet, Keskkonnaamet ja SA Silma Märgala.

Aasta lindu toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus.


Allikas: Eesti Ornitoloogiaühing 10.02.2009


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.