Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Looduskaitse saab üleriigilise struktuuri (2005-03-08 20:19:59)


Keskkonnaministeeriumi, kaitsealade administratsioonide, keskkonnateenistuste ja kaitsealade korraldamise töörühma liikmete osalusel toimus 8. märtsil seminar, kus arutati kaitsealade hooldamise ja haldamise korraldamisega seotud muutusi.

Tuginedes Eesti kaitsealade juhtimissüsteemi tõhustamise projekti korraldava komisjoni ettepanekule, otsustas keskkonnaministeerium moodustada oma haldusalasse praeguste kaitsealade administratsioonide baasil ühe iseseisva hallatava asutuse. Luuakse kogu riigi territooriumi kattev ühtne looduskaitseasutus, mis oleks nii elanikele, omavalitsustele kui ka riigiasutustele heaks partneriks.

Praegu on kaitsealade haldamine killustunud 31 struktuuriüksuse vahel (11 administratsiooniga kaitseala, 15 keskkonnateenistust, 5 rahvusparki). Üks riiklik looduskaitseasutus võimaldab Eesti looduskaitset tõhusamalt juhtida, eelarveressursse efektiivsemalt kasutada ning ühtlasemalt kodanikke teenindada. Looduskaitse projekti korraldav komisjon on Eesti looduskaitse tõhustamise eesmärgil eeltööd teinud alates 2003. aasta detsembrist.

"Selle muudatusega astume pika sammu edasi: looduskaitse juhtimine muutub tõhusamaks ja süsteem terviklikuks ning mis mulle kui ministrile on eriti oluline: looduskaitses töötavad spetsialistid saavad oma kogemusi ja teadmisi veelgi paremini rakendada ja need inimesed ei pea muretsema oma töökoha säilimise pärast," selgitas keskkonnaminister Villu Reiljan ühtse organisatsiooni ideed.

Üleriigilist looduskaitsealade haldamise ümberkorraldamise vajaduse on tinginud muutused meie ühiskonnas ja ümbritsevas (elu)keskkonnas.

Esiteks on viimastel aastatel oluliselt suurenenud inimese surve loodusele. Näiteks on liiga intensiivne külastamine kahjustanud Peipsi luiteid ja seal kasvavaid mände.

Teine põhjus on Natura 2000, mis toob peale kaitsealade kogupindala suurenemise looduskaitsesse ka uusi väärtusi. Näiteks võib tuua looduskaitse inimlähedasemaks muutumise: hoiualade näol tekivad seniste kaitsealade kõrvale leebemate kaitsemeetmetega alad. Seetõttu pole looduskaitse enam vaid kitsa professionaalide grupi tegevusvaldkond, vaid eeldab väga tõhusat koostööd kohaliku kogukonna ja maaomanikega.

Kolmandaks on tõusnud kodanike ootused avaliku teenuse osas ja riigiasutusena peab Keskkonnaministeerium tagama elanike ühetaolise kõrgetasemelise looduskaitsealase teenindamise üle kogu riigi, mida on oluliselt tõhusam korraldada läbi ühtse struktuuri.

Kokkuvõttes peab looduskaitsealade haldamise ja hooldamise ümberkorraldamine võimaldama hoida tänast looduskaitse kõrget taset, tagama igameheõiguse (nt ligipääs avalikult kasutatavatele loodusväärtustele; matka-, jalgratta- ja suusarajad; looduses infoga varustatus; lõkkeplatsid ja telkimiskohad jne) kasutamise ning kindlustama iga looduskaitsesüsteemi tuleva krooni võimalikult sihipärase ja läbimõeldud kasutamise.

Ühtne organisatsioon on plaanis luua 2005. a keskpaigaks ning alates 2006. aastast alustab ühtne looduskaitseasutus tööd juba ühe eelarvega. Ümberkorralduste perioodil juhib tegevust selleks eraldi moodustatav juhtkomisjon.

Lisateave: Ülle Harak, Keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakond, tel 626 2871; 529 9557.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 08.03.2005 pressiteade

 

Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.