Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Talvine ahjuroakunst (2009-02-01 10:16:51)

 

Isegi siis, kui külmkapp näib tühjavõitu, annab seal leiduvast kokku miksida maitseküllase ja toitva ahjuvormiroa.

Anne Kersna, Kehtna majandus- ja tehnoloogiakooli toitlustamise juhtõpetaja, annab nõu, kuidas lihtsaid koduseid ahjuvormiroogi valmistada.

• Vormiroogade võlu peitub just selles, et neis võib tarvitada kala, liha, linnuliha ja mereande, mida täiendavad puu- või köögiviljad, seened, teraviljatooted. Koostisained võivad olla värsked, külmutatud, konserveeritud, suitsutatud, aga ka eelnevalt kuumtöödeldud. Neid võib riivida ja tükeldada. Igaüks saab eri maitsetest meelepärase vormiroa kombineerida.

• Vormiroas on oluline osa vedelikul, mis lisab toidule mahlasust ja seob selle toorained. Hea on kasutada puljongit, sobivad ka rõõsk koor, piim ja valge kaste. Levinud roatihendaja on muna-piimasegu ja juust.

• Maitsestamisel ei tasu piirduda vaid soola ja pipraga, lisada võiks ka ürte ja nende segusid. Kartul ja teraviljad, sh pasta, imavad endasse teiste komponentidega võrreldes rohkem maitseaineid ja vajavad tugevamat maitsestamist. Iga vormiroa kihi võiks maitsestada eraldi.

• Ehkki rasked, sobivad ahjuvormiroa küpsetamiseks hästi malmist ja klaaskeraamilisest materjalist ahjunõud. Neis võtab küpsetamine kauem aega ja vajab ka madalamat temperatuuri, samas küpseb roog ühtlaselt läbi. Kasutada võib ka kergeid keraamilisi ja klaasnõusid, samuti portsjonnõusid. Vormi ei tasu kunagi rooga pilgeni täis mõõta, sest sel on vaja ka paisumisruumi.

Küpsetamisel on tähtis seegi, et toored komponendid tahavad kõrgemat, 200 ˚C ahjukuumust, kui aga näiteks köögiviljad on eelnevalt kuumtöödeldud ja roog munarohke, siis 175 ˚C.

 

Loe edasi...

 

Allikas: Tarbija24.ee Britt Rosen, Anne Kersna 31.01.2009

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.