Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Innovatsiooniaasta ja aiandus (2009-02-01 00:17:58)

 

Ivar Miller, EMÜ Polli aiandusuuringute keskuse innovatsioonijuht:

 

„Ei ole juhus, et Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskus käivitab esimesel poolaastal Polli tootearenduskeskuse. Hea meel on nentida, et see ühtib meie üleriigilise innovatsiooniaasta algusega. Tööd on tehtud pikalt ja ühise eesmärgi saavutamisel on panustanud ülikoolipere kõik tublid liikmed. Olgu ära toodud meie eelmise rektori õiged poliitilised otsused ja praeguse rektori kindlameelsus viia asjad lõpuni.

 

Loovus ja uuendusmeelsus vajavad head pinnast ja hubast keskkonda. Nüüd on see Pollis olemas. Kuid kas sellest piisab, et Eesti aiandust konkurentsi- ja ekspordivõimelisemaks muuta? Kindlasti vajame häid spetsialiste ja ettevõtlikke inimesi ning mis peamine – häid ideid.

 

Hea idee = hea tervislik toode = innovatsioon = ekspordi potensiaal = majanduskasv.

 

Pole kohanud inimest, kes ei kiidaks eestimaiseid marju või puuvilju ning nende erilist maitset. Kui astusime EL-i, avanes meile turg, kus on 455 miljonit tarbijat. Kuid millised on marja- ja puuviljakultuuride praegused ekspordinumbrid? Kas meil on üldse võimalusi? Olen veendunud, et me pole neid kasutanud.

 

Detsembris osalesime programmi „GoodFruit“ partneritega Soomes jõululaatadel. Tootevalikus olid Taarapõllu talu naturaalsed metsamarjamahlad (mustika-, jõhvika- ja pohlamahl) ning OÜ Berry Farming astelpajutooted (mahl, moos, müsli). Nõudluse ja pakkumise vahekorda arvestades kujunesid kaupadele konkurentsivõimelised turuhinnad, mis jäid kohalike tootjate hinnatasemest 1-2 eurot odavamaks. Eesti toote müügihinnad olid 20% soodsamad. Näiteks 0,5 l mustikamahla maksis 7 eurot. Kõiki nimetatud tooteid andsime külastajatele ka maitsta ning Soome tarbijate hinnang oli kõrge ja müügitulemused üllatasid. Kui võrrelda käibeid samal ajal Eedeni kaubanduskeskuse jõululaadaga, siis Soome müüginumber ületas Eestit 7 korda! Müügikatteid ja kulusid võrreldes pole kahtlust, et väiketootja võimalus kasvuks ja läbimurdeks on ainult eksport lähiturgudele.

 

Ekspordis peitubki see jõud, mis viib meid majanduslanguse tsüklist kiiremini majanduskasvu tagasi. Ekspordil baseeruv majandus on kindel ja jätkusuutlik.

 

Polli teaduskeskusesse on oodatud ettevõtjad ning EMÜ teadlased ja üliõpilased, tegemaks viljakat koostööd uutel tehnoloogiatel baseeruvate tervislike toodete väljatöötamisel. Teretulnud on kõik ideed, mis aitavad ettevõtluse ja teaduse koostööna tõsta Eesti aianduse ja põllunduse konkurentsivõimet EL-i liikmesriikide turgudel.

 

Allikas: 29.01.2009 ajalehest Maaülikool vahendanud Väino Eskla.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.