Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mis on tervendav aed? (2009-01-25 13:52:44)

 

25. jaanuaril oli Vikerraadios Aiatarga saatejuhi Kaja Kärneri vestluskaaslaseks Eesti Maaülikooli lektor ja doktorant Kadri Maikov, kes rääkis tervendavast aiast, selle olemusest ja kujundamisest. Järgnevalt ülevaade jutuajamisest.

 

Te olete käinud tervendavates aedades nii Inglismaal kui Ameerikas, missugune on eredam mulje?
Ühtedeks tipp-tervendavateks aedadeks peaks Inglismaal kindlasti pidama kahte hospiitsi aeda. Trinity hospiits asub Londonis ning on omapärane oma ruumi ja maastikukarakteristikute poolest. Esile peaks tõstma aia viimase ruumi, kus on kasutatud tiigi ja tiigielemendi kompositsiooni nii, et erinevatel pinkidel istudes kaotad kiirelt ajataju. Aia keskel asub kõrgendatud muruala, mis loob piduliku ruumi funktsiooni. Aias on esindatud kõik maastikukarakteristikud.

 

Teine aed on Joseph Weldi hospiits, kus on oskuslikult ühendatud kahekorruseline hoone 1,5 korruseline terrass-pergola aiaruumidega roheluses ning terve ala on maastikusse sobitatud nii, et teiselt korruselt tekivad pikad vistad ka aiast välja poole. Kõikides aedades on mõeldud alati kolmele kasutusgrupile - personalile, patsiendile ja külalisele.


Ameerika aedadest on erksalt meelest Massatchussetsi keskhaigla katuseaed, mis on mõeldud ühe osakonna tarbeks. Aed on ülesse ehitatud linnavaatele, kuid sisaldab endas eraldatud ruumi grupi kokkusaamisteks, paar kahe-inimese istumisnurka, madalat purskkaevu. Paljajalu saab käia murul, nautida tuult.

Missugune on tervendav aed?
Tervendava maastiku all mõeldakse laialdaselt rohealasid taastumiseks. Gestalt teooriast tulenevalt saab aiast enamat kui puud ja astmeplaadid tükina kokku lugeda. Hea tervendav aed on suunatud mingisuguse probleemi lahendamiseks või teraapilise tegevuse toetamiseks. Küsimus ongi selles, et missugust teraapiat kasutama hakatakse. Aed peab olema kujundatud nii, et aiakasutaja tegevusse on kaasatud kõik meeled. Seda võib vaadata läbi mitme aspekti.


Kuidas see inimestele mõjub?
Aed saab mõjutada kasutajat kahel tasandil: otsest rolli mängib keskkond taastajana ja kaudselt pakub hoolitsust ja aitab inimesel tunda taastatuna. Tervendav protsess iseenesest hakkab mõjuma umbes 20 minutit pärast rohekeskkonda jõudmist. Siis hakkab soovitud protsess tööle. Me tunneme ennast paremini, positiivsemalt ja õnnelikumana kui sooritatud tegevuste ja loodud keskkonna toel on saadud mõjutada aju seda poolt, mis ei selekteeri ega arvuta. Kuna inimeste aktiivsusastmed on väljas väga erinevad, alates puu all istujast, emotsionaalsest tegevuses osalejast kuni grupi liidriteni välja, on viimase mõju kõikidele erinev, aga positiivne.

Kuidas selliseid aedu kujundatakse?
Maastikuarhitekt loob ruume ja vaateid. Loodus ise on üks hea kujunduse komponent. Kujunduses peavad olema kaasatud erinevad maastikukarakteristikud (nt võimalus kaotada ajataju, pidulik ruum meeldivateks kohtumisteks, liigirohke nii taimede kui loomade näol, metsik materjalide ja olemuse kohta, kindlasti peaks sisaldama vaateid, mis naelutavad inimest paigale, aiaosa, kus eksperimenteerida, mängida ja olla sina ise) ning looduse köitmise erinevad viisid (kõigepealt tuleks kokku viia tegevus ja roheruum, kujundada väike ala visuaalselt suuremaks, pakkuda tunne olla eemal igapäeva tegevustest ning mida plaanile joonistada ei saa, on köitmine, kuid selle teeb meie eest loodus ise ära häälte, lehtede sahina ja päikesepaiste läbi puu võra näol). Ära ei tohiks unustada ka mängu temperatuuriga, kas alandada varjulisusega või pakkuda nt katsutavat kivi, mis soojaks läheb.


Missugused on teie soovitused töötavale inimesele?
Kellel on aed ja kes töötavad 8 tundi päevas, siis ma sooviksin, et aed ei oleks koormaks. Aias peab inimene olema õnnelik. Personaalse lähenemisega ma soovitaksin siin rohkem mõelda oma lemmikpaiga peale. Tervendamist või heaolu suurendavad suureleheliste lehtedega elujõulised taimed.

 

Kindlasti tuleks kasutada ka siin lemmiklilli. Aia erinevatest dimensioonidest rääkides mõtleksin ma antud situatsioonis ka ööaiale. Õhtuti, kui saabub puhkehetk ja lapsed on magama pandud, siis saaks aias nautida kuud. Tema peegeldus ja lindude joomatulemine tekitab tunde, mis lubab olla üks osa loodusest. Siin oleks hea kasutada valge ja kollase õiega taimi, mis värvina öösel must-valgest maailmast tee ääres esile tuleb või valge pinnakattega jalgteid, mis õhtul omanikku aeda suunab või siis pinki, mille all on valgusti ja suunab ka pingil istuja vaate tähtede poole. Kui näiteks aeda endal ei ole, siis meeli täita saab erineval moel. Kui õhtuti jooksmas käia, siis on meeled nii täidetud, et keskkonda nautida ei jõua, kui teha sörkjooksu rohealal, kus on võimalik joosta ruumist ruumi, siis see aktiviseerib uute ideede tulva, kui minna jalutama, siis saab erinevaid roheruume nautida, viimane aktiviseerib jälle analüüsi protsessi inimese sees.

25.01.09


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.