Soomlaste äsjased uurimistulemused ütlevad, et folaadi (fooliumhappe) vähesus organismis on oluliseks põhjuseks masenduse tekkimisel. Folaat on vajalik DNA sünteesiks (rakkude paljunemiseks).
Kuopio ülikooli pikaajalises uurimistöös osales üle 2300 keskealise samast läänist pärit mehe, keda jälgiti üle 15 aasta.
Folaadi vajak suurendas ilmselgelt riski olla masendunud ja koguni kolmekordistas võimalust sattuda masenduse tõttu psühhiaatrilisele ravile.
Masenduse tekkimisel on seos ka igapäevasest toidust saadava B12-vitamiiniga. Haigestunute taastumise tõenäosus oli seda suurem, mida rohkem seerumis B12 sisaldus.
Mitmekülgne segatoit tervendab meelt
Uurimistulemused kinnitavad aiaviljade tähtsust toiduvalikul. Headeks folaadiallikateks on muu hulgas toored köögi- ja puuviljad ning marjad, oad, täisteratooted ja maks. Just rikkalik segatoit ongi paljudele lihtsaks mooduseks ennast psüühhiliselt rivis hoida.
Soomlaste uurimistöö ei ole sellega veel lõppenud: selgitatakse, kas saab lisatoitainete andmisega takistada masenduse teket tervel inimesel.
Allikas: ajakiri Oma Piha
Vahendanud Väino Eskla