Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kosmiline kiirgus ei jaotu ühtlaselt (2009-01-08 00:11:58)

 

USA Los Alamose labori teadlased on avastanud Orioni tähtkuju lähedalt kosmilise kiirguse allikad või täpsemalt piirkonnad, kust tuleb ümbritsevast rohkem kosmilist kiirgust. Avastus on oluline, sest kosmilise kiirguse täpne tekkepõhjus on teadmata ning seni on arvatud, et seda langeb Maale kõigist suundadest võrdselt.

 

Kosmilise kiirguse all tuntakse kosmoses levivat kiirete osakeste voogu, mis koosneb 90 protsenti prootonitest, kuigi seal leidub ka mitmeid eksootilisi osakesi, kokku küll alla 1 protsendi. Viimaseid, näiteks kaaoneid, piioneid jt, on laboratoorselt võimalik saada vaid suurtes kiirendikompleksides. Kosmiline kiirgus on ohtlik, kuna peaaegu valguse kiirusel levivad prootonid põhjustavad häiritusi Maa magnetväljas, mis meid suuresti just selle eest kaitsebki. Näiteks võib see põhjustada rikkeid isegi meie arvuti vahemälus. Teadusmaailma kurvastuseks puudub aga adekvaatne seletus kosmilise kiirguse tekkepõhjuste kohta.

 

Loe edasi...

 

Allikas: www.horisont.ee 07.01.09.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.