Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Talikoonlane: haruldane koonukandja (2009-01-03 05:09:38)

 

Mida arvata putukast, kes teeb kõike teistmoodi kui ülejäänud putukad? Tal pole tiibu ning ta ei lenda. Aga ta on võimeline vajadusel pikkade hüpetega edasi liikuma. Ta ei ela oma elu suvesoojuses, vaid veedab parimad päevad lumisel talvel. Ja kui läheb paaritumiseks, siis, vastupidiselt tavalistele putukatele, ronib hoopis emane isasele selga. Saagem tuttavaks – talikoonlane.

 

Talikoonlased on maailmas haruldased putukad. Neid võib leida vaid põhjapoolkera jahedatest metsadest. Troopikast neid ei leia. Nad on külmaga sedavõrd harjunud, et võivad kiiresti soojusse surra, kui inimene peaks neid kas või mõne minuti peos hoidma. Aga välimus on neil selle eest väga tore.

 

Talikoonlased on väikesed putukad, kõigest 4–5 mm pikad. Tillukese pea kahel küljel on suured silmad. Silmade vahelt ulatuvad välja pikad peenikesed tundlad. Suiseid kandev peaosa on veninud välja pikaks koonuks. Sellest ka nende nimetus – koonlased.

 

Lennuvõimetud tegelased

 

Isase talikoonlase seljalt leiame naljaka kaarena tagakeha kohale ulatuvad tiivad. Lendamiseks need ei sobi, kuid paaritumisel aitavad emasel isase selga ronida. Tagakeha tipul on isasel putukal ülespoole suunatud küünistepaar. Ka need on vajalikud paaritumisel emase kinnihoidmiseks.

 

Loe edasi...

 

Allikas: Õhtuleht.ee  Urmas Tartes (Loodusemees) 03.01.2009

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.