Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Mesilaste sumin kaitseb taimi (2009-01-02 00:04:35)

 

Mesilane on taimele tähtis veel muukski kui ainult tolmeldamiseks – sellisele järeldusele jõudsid Saksa teadlased. Nimelt hoiab putukate põrin eemal kahjurite vastsed, kes muidu hävitaksid taimed.


Uurija Jürgen Tautz Würzburgi ülikoolist pani juba varem tähele, et mitmetel liblikavastsetel on keha esiosal meelekarvad, mille abil nad tunnevad õhuvõngete kaudu ära läheneva herilase.

“Need meelekarvad ei ole siiski kuigi täpselt häälestatud“, tõdeb Tautz oma värskete vaatluste põhjal. „Tõuk pole võimeline eristama liha jahtivat herilast süütust mesilasest.“

 

Kui „tundmatu lendav asi“ läheneb vastsele, siis viimane jäigastub või poetab ennast taimelt maha. Kui mesilased oma suminaga häirivad vastseid jätkuvalt, ei saa paharetid taimelt piisavalt toitu ega arene vajalikul määral.


Sama ilmnes ka Tautzi uurimistöös. Kui kasvuhoonesse lasti mesilased, närisid vastsed katses olnud paprikate lehti 60-70% vähem.

 

„Tähelepanek näitab esimest korda seda, et mesilased pakuvad taimedele muudki huvi kui ainult tolmeldamine“ tõdeb Tautz.

 

Uurimus on avaldatud ajakirjas Current Biology.


Allikas:
www.tiede.fi, vahendanud Väino Eskla 31.12.08.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.