Soomes valitakse igaks aastaks üks köögivili, kellele jaanuarist kuni detsembrini teistest suguvendadest rohkem tähelepanu pööratakse. Aasta köögivilja saatuse otsustavad Puutarhaliitto (Aiandusliit) ja Kotimaiset Kasvikset ry (Kodumaised Aedviljad) koos teiste erialaühenduste ja asjatundjatega. Ettevõtmise eesmärgiks on tutvustada eri köögiviljade kasvatamist ja kasutamist.
Aasta köögiviljaks 2009 valiti kurk. See tähendab nii kasvuhoone- kui avamaakurkidele tavalisest suuremat tähelepanu meedias.
Soomes on kurk väga populaarne köögivili. Iga põhjanaaber sööb seda aastas keskmiselt 8,5 kg. 2007. aastal toodeti rohkem kui 400 aiandis kokku ligi 30 000 tonni katmikalakurke. Avamaal kasvatati kurke rohkem kui 300 talus, kokku 11 000 tonni, millest 8000 tonni läks tööstusele.
Millised on varasemad Soome aasta köögiviljad?
2008 - punapeet
2007 - salatid
2006 - spargelkapsas
2005 - paprika
2004 - aed-moorputk (pastinaak)
2003 - rullkõrvits (kabatšokk)
2002 - tomat
2001 - lillkapsas
2000 – porgand
Allikas: Kotimaiset Kasvikset ry, vahendanud Väino Eskla.