Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kinnitati keskkonnatoetuse muudatused (2005-03-01 16:44:42)

Möödunud nädalal pidas Eesti maaelu arengukava (MAK) 2004-2006 seirekomisjon oma II istungit, kus liikmetele anti ülevaade 2004. aastal rakendatud toetustest ning arutati läbi 2005. aastaks kavandatud muudatused.

 

Euroopa Komisjoni esindaja pr Josefine Loriz-Hoffmann andis istungile väga kõrge hinnangu. “Eriti tahaks esile tõsta teie tootjate esindajate aktiivsust ja asjalikke ettepanekuid, mida sageli ei kohta,” ütles Loriz-Hoffmann.

 

Kavandatavate muudatustena kiitis seirekomisjon heaks ettepaneku keskkonnaalaste kitsendustega piirkondade (NATURA 2000 alade) toetuse rakendamise osas.

 

Põllumajandusliku keskkonnatoetuse osas otsustati, et 2005. aastal võetakse vastu uusi taotlusi ja jätkatakse 2004. aastal võetud kohustuste maksmist mahepõllumajandusliku tootmise ja eesti tõugu hobuse kasvatamise toetamiseks ning seda kuni võetud kohustusperioodi lõpuni.

 

2004. aastal keskkonnasõbraliku toomise eest toetust saanutele jätkatakse samuti toetuse maksmist kuni kohustusperioodi lõpuni. Kuna 2004. aastal ületati 2006. aastaks antud tegevuse raames võetud eesmärgid, siis otsustati 2005. ja 2006. aastal uusi taotlusi mitte vastu võtta. Samuti ei ole võimalust võetud kohustust 2005. aastal suurendada.

 

Tänavu on kavas hakata maksma toetust kiviaedade taastamise, rajamise ja hooldamise eest. Seda saavad taotleda kõik need, kellele on 2004. aastal määratud keskkonnasõbraliku tootmise toetus.

 

Seirekomisjon otsustas laiendada ohustatud tõugude kasvatamise eest toetuse maksmist eesti raskeveo- ja tori hobusele. Alustatakse ka maatõugu veise kasvatamise toetamisega.

 

2005.-2006. aastal jäävad põllumajandusliku keskkonnatoetuse tegevustena rakendamata keskkonnasõbralik majandamine, mitmeliigilise põõsasriba rajamine ja hooldamine, poollooduslike koosluste hooldamine ja maa talvel taimkatte all hoidmine.

 

Kõikidest muudatustest tulenevalt kiideti seirekomisjoni istungil heaks korrigeeritud MAK-i tekst ja eelarve, mille kinnitab lõplikult Euroopa Komisjon.

 

2004. aastal rakendunud ja 2005. aastal jätkuvate toetuste osas leidsid seirekomisjoni liikmed, et põllumajadnuslik keskkonnatoetus on väga vajalik ning tekitanud tootjates tõsist motivatsiooni keskkonnaalaste tegevuste alustamiseks ja võetud kohustuste jätkamiseks.
 

MAK seirekomisjon käib koos vähemalt kaks korda aastas. Seirekomisjoni kuuluvad PMANi liikmed ja Euroopa Komisjon nõuandva pädevusega esindaja.

Seirekomisjoni peamiseks ülesandeks on  MAKi rakendamise ja meetmetele seatud eesmärkide saavutamise hindamine.

 

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 1. märtsi pressiteade

 

Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.