Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Linnavaresed on kõige targemad linnud (2005-03-01 00:42:41)

 

Ornitoloogidele sai hiljaaegu selgeks, et mõned linnuliigid on teistest palju taiplikumad ja targemad.

Äsjased uurimused näitavad, et kõige madalama IQ-ga on jaanalinnud, öösorrid ja põldvutid. Kõrgeim on IQ vareslaste perekonna esindajatel. Neile järgnevad pistrikud, kotkad, rähnid ja haigrud. Järjestus põhineb lindude ebatavalise käitumise analüüsil.

Professor Louis Lefebvre Mc Gilli ülikoolist Montrealis on loomade käitumise uurimise spetsialist. Ta uuris kõiki 70 aasta jooksul ilmunud ornitoloogilisi  ajakirju ja koostas valemi lindude keha ning aju suuruse suhtest: “Kui teil on väike aju, siis elate hästi. Te ei ole liialt taibukas, ainevahetuse tase on madal, selle eest kasvate te kiiresti. Just selline valem võimaldab sulelisi ritta seada.”


Professor Lefebvre alustas uurimistööd 1994. a. Vaatluse all olid artiklid ajakirjadest British Birds ja Wilson Bulletin.

Oma uurimusse lülitas ta 500 linnu 2000 ebatavalise käitumise juhtu. Lääne- Euroopas oli fikseeritud 900 juhtu, neist 4/5 põldpüüdega. Varesed äratasid tähelepanu umbes 100 korral. Teadlased võrdlesid eri liikide käitumist, arvestades ka kaasnevate mõjuritega. Näiteks on varese aju 5 korda suurem kui tuvil.

Tuleb välja, et varesed on tõesti erakordselt targad olendid. Jaapanis täheldati nende lindude ebatavalise käitumise juhtum.

Autoteede ristmikel märgati linnavareseid. Linnud ootasid punase fooritule süttimist, kuid seda mitte tänava ületamiseks. Kui autod peatusid, laskusid varesed teele ja jätsid sinna kreeka pähkleid. Mõne aja pärast olid pähklid puruks sõtkutud ja varestel vatsad täis.

Hiljaaegu nõudis rahvusvaheline ekspertide rühm, et kiiresti muudetaks arvamust lindude kohta ja loodaks nende aju uus “kaart”. Paljude maade teadlased hakkasid aktiivselt tegelema suleliste geniaalsuse tõestamisega. Gruppi juhib radikaalsete vaadetega Erik Jarvis Duke’i ülikoolist USA-s.

Ta on veendunud, et linnu aju meenutab inimese oma. Senini arvati, et linnu aju koosneb ajukoore alustest sõlmedest ja on algelise ehitusega. Jarvis leiab, et tegelikult on see keeruline andmetööstluskeskus. Enamgi veel, mitmed linnud ületavad oma tunnetuslike võimete poolest paljusid imetajaid. Teiste sõnadega, teatud näitajate poolest on sulelised targemad isegi mõnedest inimestest.

Allikas: Podrobnosti.ua

Vahendanud Aiatark OÜ


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.