Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Olulisem informatsioon 10.12.2008 toimunud Euroopa Nõukogu peaveterinaararstide töögrupi kohtumiselt (2008-12-11 14:00:59)


Iirimaa peaveterinaararst Paddy Rogan esitas põhjaliku ülevaate dioksiinisaaste tekkimise põhjustest, kontrollimeetmetest ning kinnitas, et peale 01.09.2008 toodetud Iiri päritoluga sealiha ning sealihast valmistatud tooted võetakse tagasi sarnaselt Iiri siseturul rakendatule või kompenseeritakse liha ja toodete hävitamine sihtriigis.

Et tagada Euroopa Liidu ja kolmandate riikide tarbijatele kõrge toiduohutus võttis Euroopa Komisjon vastu suunised seoses Iirimaa dioksiinijuhtumiga
- Ajavahemikul 01.09.2008 kuni 06.12.2008 Iirimaal toodetud sealiha kõrvaldatakse turult ning hävitatakse
- Turult kõrvaldamise nõue ei laiene Iiri päritolu sealiha või rasva alla 20% sisaldusega liittoodetele ning lihatoodetele
- Liittooteid ja lihatooteid, mis sisaldavad enam kui 20% Iiri päritoluga sealiha või rasva tohib käidelda ainult peale normikohaseid laboratoorseid uurimistulemusi.

Otsuse 68 tonni Eestis käitlemisest kõrvaldatud külmutatud Iiri päritoluga liha hävitamise kohta teeb Veterinaar- ja Toiduamet lähipäevil.
Veterinaar- ja Toiduamet ei ole tuvastanud Iiri päritoluga sealiha sisaldavaid liittooteid ega lihatooteid

Vastusena Euroopa Komisjoni poolt 8. detsembri esitatud pöördumisele teadusliku ja tehnilise hinnangu saamiseks avalikustas Euroopa Toiduohutusamet (European Food Safety Authority e. EFSA, www.efsa.europa.eu) 10. detsembril oma aruande riskidest inimese tervisele seoses võimaliku dioksiinide ülenormatiivse sisaldusega sealihas ja sealiha sisaldavates toodetes.

EFSA uuringud kinnitavad, et keskmiselt päevas tarbitav sealihakogus tuleks ületada vähemalt neljakordselt, et rääkida võimalikust terviseriskist. Kui kõnealuse 90 päevase perioodi jooksul oleks tarbitud igapäevaselt 10% ulatuses maksimaalselt saastunud (200 pg/kg) sealiha, suurenenuks dioksiini koormus organismile 10% võrreldes tavapärasega ning EFSA ei loe seda terviseriskiks.

Alates 1. septembrist Iirimaal toodetud ja Eestis peamisel toitlustusasutuste poolt tarbitud 52 tonni sealiha jaotub Veterinaar- ja Toiduameti andmetel nii ajaliselt kui ka geograafiliselt ühtlaselt kogu ohustatud perioodi vältel, mis viib võimaliku saastunud liha ülemäärase tarbimise riski miinimumini.

Dioksiin on üldine termin, mis kirjeldab gruppi keskkonnas globaalselt levivaid ja püsivaid orgaanilisi ühendeid. Neid on leitud mullast, taimedest, kaladest, loomsetest kudedest, piimast ning inimese maksast, neerudest, rasvkoest ja rinnapiimast. Dioksiinid moodustuvad peaaegu kõigi tööstuslike protsesside tulemusena, milles osalevad kloori sisaldavad ained nagu näiteks kloori sisaldavate jäätmete põletamisel, paberitööstuses kloorvalgendamist kasutades, PVC (polüvinüülkloriid) plastmasside tootmisel või keemiatööstuse tegevuse käigus. Dioksiinide  sadestumine õhust toidu ja söödataimedele tähendab paratamatult nende jõudmist nii loomade kui ka inimesteni. Uuringud on näidanud, et dioksiinide kõrge sisaldus võib avaldada negatiivset mõju tervisele, põhjustades maksa, kesknärvisüsteemi ja immuunsüsteemi kahjustusi ning mõningatel juhtudel ka vähki. Sarnase toksilise mõjuga on ka dioksiinitaolised PCB`d. Kuigi nende tootmine ja kasutamine on käesoleval ajal praktiliselt lõpetatud, leidub neid siiski veel keskkonnas ja sellest lähtuvalt ka toiduahelas.

 

 

Allikas: Veterinaar- ja Toiduameti 11.12.2008 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.