Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Väike kokkuvõte Evika kartuliseminarist (2008-12-11 01:04:30)

 

Eesti Maaviljeluse Instituudi taimebiotehnoloogia osakond EVIKA (varasema nimetusega taimebiotehnoloogia uurimiskeskus) on juba aastaid korraldanud detsembris traditsioonilist kartuliseminari. Seekord toimus üritus 10. jõulukuu päeval.

Kes sõna võtsid?

TÜ Talukartul müügijuht Priit Landman tõi esile hulga plusse, mida annab väiketootjatele koondumine ühistutesse. Sama rõhutas ka Eesti Ühistegelise Liidu esindaja Paul Tammert. Kartulikasvatuse kogemustest ja koostööst AS-ga Kesko Agro Eesti (nüüdse nimega AS Konekesko Eesti) rääkis 40-aastase kartulikasvatuse staažiga talupidaja Ants Einola. AS Kemira GrowHow aiandusväetiste tootejuhi Ene Kiudsoo ettekandest sai teada, kuidas kartul paremini väetisi omastab. Kartuli haigustest ja kahjuritest meil ja mujal rääkis Taimetoodangu Inspektsiooni peaspetsialist Ljudmilla Kerge. Jõgeva Sordiaretuse Instituudi teadlased Terje Tähtjärv ja Ilmar Polli andsid ülevaate lehemädanikukatsetest 2008. aastal.

 

Mõningaid ülestähendusi esinejate jutust

* Praegune majandusseis on toonud mitmeid muutusi kaupluste kartulihindadesse. Kui eelmisel aastal oli suuremate kaubakettide juurdehindlus 25-50%, siis praegu müüakse kartulit alla sisseostuhinna. Pestud kartuli osakaal väheneb järjest, mullase osa aga kasvab. Väheneb ka kooritud kartulite müük.


* Tõenäoliselt tarbitakse kartulit lähiaastail märksa rohkem kui senistel heaoluaastatel.

 

* Välismaised sordid on valdavalt tootjate jaoks, sest need sordid vajavad kasvuaja jooksul rohkem taimekaitsevahenditega pritsimist. Koduaedadesse sobivad enim eestimaised sordid.

 

* Kartulist toodetakse biolagunevat plasti, millest valmistatakse kilekotte ja taimepotte. Need lagunevad pinnases isegi 2 aasta jooksul.

 

* Arengumaades kartulikasvatus laieneb, arenenud riikides aga väheneb.

 

* Vahemere äärest pärit haigused-kahjurid jõuavad ühe enam põhja poole (tuntuim näide on kartulimardikas).

 

* Euroopa Liidus on registreeritud 1200 kartulisorti.

 

* Tarbekartuli kasvatamisel on soovitatav tuua algmaterjal teisest piirkonnast (kasvõi näiteks Lõuna-Eestist Põhja-Eestisse või vastupidi). Selline kliimamuutuse efekt on kasvatusele positiivselt mõjunud.

 

* Humistar aitab kartulil kasvuajal paremini toitaineid omastada.

 

* Euroopa suurim tarbekartuli kasvataja on Poola, seemnekartuli pinda on aga enim Hollandis.

 

* Jõgeva Sordiaretuse Instituudi 2008. a katsete põhjal nakatusid lehemädanikku kõige vähem varajastest sortidest ’Maret’ ja ’Laura’, keskvalmivatest ’Raja’ ja ’Reet’ ning hilistest ’Sarme’, ’Ando’ ja ’Anti’.


Vägev kartulinäitus

Ettekannete kuulamise vahepalaks oli võimalus maitsta Evikas keedetud kartuleid ning vaadata vägevat kartulinäitust, kus nii tuntud kui tundmatud, nii kodu- kui välismaised sordid esindatud. Ja ei puudunud ka muusikaline meelelahutus: üllatusesinejaks oli laulusaatest tuntud duett Mait Maltis - Ester Tuiksoo.

Tekst ja fotod: Väino Eskla, 10.12.08.


Evika rajaja ning kauaaegne eestvedaja Viive Rosenberg

Lauluduo Mait Maltis - Ester Tuiksoo


Tuntud ja tundmatud kartulisordid:

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.