Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kevadtalvised ohud aias (2005-02-25 01:52:08)

 

Suure hilinemisega alanud talv püüab kaotatud aega iga hinna eest tasa teha. Viimaste ööpäevade järjest madalamale langev kraadiklaasi näit muudab aiapidajad murelikuks. Ärevust lisab ka südapäevane ere päike, mis tumedatele (okas)puudele liiga kipub tegema. Lõunapoolsel puutüvel neelduvad päikesekiired kütavad koore nii kuumaks, et selle vastas lausa käsi saab soojendada. Samas põrutab pakane sisemaal ööseks 20-25 külmapügalat. Ja nii ulatub puukoore ööpäevane temperatuurikõikumine ligi poolesaja kraadini! Seetõttu pole ime, kui kaitsetud taimerakud loodusjõule alla vannuvad.

Üksnes aednik saab siin oma hoolealustele appi tulla: tüvedele ja okaspuuvõradele päikese- ning pakasetõkked tekitada.

Kuna lumekiht jõudis kohati päris paksuks paisuda, aitab see jätkuvate miinuskraadide puhul õige tublisti. Kohevat lund tasuks loopida ka puutüvede ümber.


Lisaks päikesekiirte peletamisele on tüvede kaitsmine oluline ka pikakõrvaliste näriliste puhul. Need on viimasel ajal tavatult agressiivseks muutunud ja näljanäpistuste tõttu noorte puude tüvede ning okste kallale asunud. Neid, kelle puud abitult alasti seisavad, võib aeda jõudes ebameeldiv üllatus oodata: koor on laasitud.

Lumi sadas sel aastal paljudes kohtades sulale maale. Seetõttu ei ole muld siiani külmunud, sest kohev lumevaip kaitseb miinuskraadide eest. Lume all uuristavad maapinda ja maiustavad taimedega pisinärilised. Nendele saab aiapidaja ebameeldivusi valmistada lume kinnitallamisega, tekitades taimede vahel sõtkutud teeradasid.

 

Sama teema kohta saab lisa lugeda järgmistest linkidest:

Talvekatted aias
Calmia Istikuäri

Väino Eskla

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.