Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Pollist saab aiapidajate Meka (2008-12-05 00:07:02)

 

Polli aiandusuuringute keskuse tootearenduskeskuse ehitustööd on lõppenud ja alanud on seadmete hankimine.

Projektijuht Uko Bleive sõnul hakatakse tootearenduskeskuses valmistama mahlu, moose, püreesid. Soetatavate seadmete nimistu on pikk: mahlaliin, pastöriseerimis-, villimis-, korkimis-, pakendamisseadmed, kuivatuskamber, desintegraatorpurustid peenestruktuuriliste püreede valmistamiseks, kirsi- ja ploomikivide eemaldaja, õlipress jpm.

 

Tuleva aasta märtsis peaks liinidelt tulema juba esimesed proovitooted. Töötlemiseks leiab kasutust suurem osa Polli mahlaõunte saagist. Siiani on neid müüdud veinitööstustele. Katsetatakse ka teiste puuviljasortide väärindamist.

 

Laboratoorne veinitootmisliin, mis esialgu plaanis oli, jääb praegu siiski hankimata. Kuid tulevikus võiks unistus Polli omast veinist siiski realiseeruda!

 

Keskuse uksed on valla tööstustele, kes saavad seal tootearendust ja uudistoodete katsepartiisid teha.

 

Bleive usub, et loodetavasti ei peleta praegune majandussurutis tootjaid eemale, vaid vastupidi, paneb oma nišši otsima.

 

Tootmise-katsetamise kõrval on keskuse töös tähtis osa ka andmebaaside loomisel.


Tootearenduskeskust rajatakse euroraha toel. Projektist «Eesti ja Läti toidutööstuse konkurentsivõime tõstmine kohaliku puuvilja- ja marjade tootearenduse edendamise
kaudu» võtab osa lisaks Pollile veel viis partnerit. Projekti kogumaht on üks miljon eurot. Euroopa Regionaalarengu Fondi toetus on 720 500 eurot.

 

Põllumajandus- ja keskkonnainstituudi direktori Illar Lemetti sõnul on tootearenduskeskus kiiresti saanud ideest tegelikkuseks. Kolme aasta eest tuli Pollis jutuks, et oma toodanguga võiks midagi peale hakata. 2006. aasta augustis eraldati rektori reservfondist raha projekteerimiseks.

 

Kui instituut oli tõestanud ehitise vajalikkust, planeeriti raha ka eelarvesse. «Pollist on kujunemas tõeline aiapidajate Meka,» lausus rektor Mait Klaassen ja avaldas lootust, et investeeringud hakkavad kiiresti raha tagasi tooma.

 

Allikas: ajaleht Maaülikool 4.12.08, Sirje Pärismaa.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.