Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Lihafoorum 2008 Paides (2008-12-02 15:05:53)

 

Homme, 3. detsembril kell 10.30 toimub Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja korraldusel Paide Kultuurikeskuse väikses saalis (Pärnu tn 18) Lihafoorum 2008. Foorumil esineb ettekandega põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, kes annab riigipoolse nägemuse lihasektori olukorrast.

 

Foorumil käsitletakse lihasektori põhivaldkondi, aga näiteks ka lihatöötlemise alase hariduse olukorda, loomsete jäätmete käitlemist ja teisi aktuaalseid teemasid. 2008. aasta I poolaastal oli lihasektori käive 1765 miljonit krooni. Kuigi võrreldes möödunud aasta sama perioodiga pole käive muutunud, on märkimisväärselt kahanenud ettevõtete kasum. Lihasektor ei jää puutumata ka üldisest majandussurutisest Eestis ja maailmas. Kindlasti väheneb kohaliku tarbija ostuvõime. Loomakasvatajate ja lihatööstuste stabiilse tegevuse tagamiseks on eriti oluline saada kaubanduselt operatiivseid signaale ostjate ootustest. Paindlikkus ja turgudega arvestamine muutub lähiaastatel olulisemaks kui kunagi varem.


Eesti põllumajanduse peamine lihatootmisharu on seakasvatus. Sama eelistus on ka Eesti tarbijal, kelle toidulaual on sealiha osakaal ligi 70 protsenti. Suured lihatööstused on end kindlustanud toorainega, kuid väiksematel tööstustel võib tooraine varumisega probleeme tekkida. Seega on liha tootmise ja töötlemise probleemid Eestis jätkuvalt teravad.


Lihasektoris pakub kõneainet tänavu toimunud väga suur söödateravilja hinnalangus koos söötade toksilisuse probleemiga. Veise- ja lambakasvatajate suurimaks väljakutseks on ühisturustuse alase koostöö arendamine. Lihasektori edukaks arenguks on senisest suurem vajadus omavahelisteks läbirääkimisteks ning selle tulemusena vettpidavate kokkulepete sõlmimine tootjate ning töötlejate vahel. See ongi foorumi kokkukutsumise üks põhilisi eesmärke.

 

Allikas: Eesti Põllumajandus -Kaubanduskoja 02.12.2008 pressiteade

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.