Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Herbitsiidide toksilisuse vastu (2008-11-30 08:03:50)

 

Suurte herbitsiidikoguste kasutamise juures on alati oht, et kemikaal mõjub toksiliselt ka kultuurtaimele. Selleks on loodud spetsiaalsed kaitsetooted (kemikaal, mis vähendab herbitsiidide toksilisust kultuurtaime suhtes), mille toimemehanismiks on kiirendada herbitsiidi lagunemisprotsessi, et taim töötleks toksiini kiiremini ja selle kahjulik toime ei jõuaks seega mõjuda. Selle toote kasutamisega saab oma põllu herbitsiidi kahjustuste vastu kindlustada. Tavaliselt mõjuvad herbitsiidid viljale toksiliselt siis, kui põld on stressitingimustes, kuid alati on mõttekas olukordi ennetada.

 

Kaitseühendid aitavad taimi, mille geneetiline ülesehitus on sarnane nt nisule, maisile, sorgole, kuna need sisaldavad ensüüme nagu glutatioon-S-transferaas, mida umbrohtudes ei ole. See ensüüm aitab taimel herbitsiide kiiremini lagundama hakata ning kaitseühendid on protsessi käivitavaks jõuks. Erandiks on glüfosaat (RoundUp), kuna seda taim ei lagunda ja kaitseühendite toime ei päase esile. Sel põhjusel loodigi herbitsiidiresistentsusega ning glüfosaati taluvad GMO taimed (raps, mais jt).

 

Paljud ettevõtted ei kasuta oma toodetes kaitseühendeid ning väidavad, et nende herbitsiidid on täiesti ohutud. Peamine on teada, et taim suudab tavaliselt ise herbitsiidi lagundada, kuid stressitingimustes võivad herbitsiididele lisatud kaitseühendid mürkide lagunemist kiirendada ning seeläbi taimedele piisavat kaitset pakkuda.

 

Allikas: Põllumehe E-uudised/www.progressivefarmer.com

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.