Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Teadlased: 21. sajandi katk on leitud (2008-11-27 14:41:28)

 

Rottide seljas elavad kirbud kannavad edasi bakterit, mis võib inimesel põhjustada raske südamehaiguse. Esialgu piirdub bakteri levik vaid rottidega, kuid peagi võib nakkus hakata levima ka inimeste seas.

 

Ajakirjas Journal of Medical Microbiology ilmunud uurimuse kohaselt kannavad bakterit edasi Euroopas kõige arvukamalt levinud rotiliik – pruunid rotid, kirjutas Daily Telgraph.

 

1990. aastate algusest on leitud paarkümmend erinevat liiki Bartonella baktereid, mis võivad inimesel tekitada südame- või põrnahaigusi või kahjustada närvisüsteemi.

 

Suurenenud põrnaga naiselt, kes oli käinud Lõuna-Ameerikas reisil, leidsid Taiwani teadlased uue bakteriliigi – Bartonella rochlimae. Leid tekitas küsimuse: võib-olla on tegu uue haigustekitajaga.

 

Seejärel otsustasid Taiwani rahvusliku Chung Hsingi ülikooli teadlased professor Chao-Chin Changi juhtimisel uurida närilisi, kes elavad inimasustuse lähedal ning vaadelda, milliseid baktereid need loomad kannavad.

 

Närilistelt leiti erinevaid haigustekitajaid, näiteks Bartonella elizabethae, mis põhjustab endokardiiti ja B. grahamii, mis tekitab inimestel nägemisnärvi põletikku.

 

Loe edasi...

 

Allikas: Äripäev.ee Villu Päärt  27.11.2008

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.