Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
EL toetab koolilastele köögi- ja puuvilja tasuta jagamise kava (2008-11-19 17:25:52)


19. novembril Brüsselis jätkuval Euroopa Liidu põllumajandusministrite nõukogu istungil jõudsid liikmesriikide põllumajandusministrid poliitilisele kokkuleppele kooli puu- ja köögiviljaskeemi loomise osas. Eesti toetas skeemi loomist.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seederi sõnul on kokkulepe antud kujul Eestile kasulik. "Skeemi loomise arutelud algatati eesmärgiga puu- ja köögivilja tarbimise suurendamiseks ning tervisliku toitumise edendamiseks koolilaste hulgas. Selleks nähakse ette kokku 90 miljonit eurot aastas, mida kasutatakse köögi- ja puuvilja ostmiseks, mis tasuta koolilastele jagatakse.

 

Skeemi rahastatakse suures osas (Eesti puhul 75% ulatuses) EL-i ühiseelarvest - ülejäänud osa jääb liikmesriigi kanda. Lisaks on liikmesriikidel võimalus ette näha lapsevanemate poolne kaasrahastamine," selgitas Seeder.

Kokkuleppe kohaselt on Eestile eraldatav rahasumma 4,4 miljonit krooni aastas, millele riik lisab omapoolse kaasfinantseeringu. Skeem rakendub järgmisest kooliaastast ehk alates 1. septembrist 2009.

Euroopa Parlament soovis näha kooli puu- ja köögivilja eelarvemahtu tunduvalt suuremana, kuid antud juhul jäi Euroopa Komisjon oma ettepaneku juurde. Ka mitmed liikmesriigid (sh Eesti) on väljendanud seisukohta, et eelarve võiks olla mahukam kui 90 miljonit eurot, kuid kompromissi huvides oldi praeguse ettepanekuga nõus. Komisjon on lubanud kolme aasta pärast skeemi üle vaadata ning siis hinnatakse ka antud eelarve mahu piisavust.

Brüsselis jätkuvad nüüd arutelud ühise põllumajanduspoliitika muudatusettepanekute (nn "tervisekontroll"; vt www.agri.ee/ypp_hc) osas - hetkel toimuvad kolmepoolsed kohtumised eesistuja esitatud kompromisspaberi põhjal. Lõplikku selgust on ilmselt oodata 20. novembri varahommikul. Tervisekontrolli toimus hääletus ka Euroopa Parlamendi täiskogus, kus 441 parlamendisaadikut hääletas poolt ja 219 vastu.

Infoks ka Euroopa Komisjoni pressiteade: Komisjon tervitab poliitilist kokkulepet eraldada koolides puuviljade jagamiseks 90 miljonit eurot aastas - http://shrt.st/1rr.

Lisainfo: Margus Palu, Põllumajandusministeeriumi avalike suhete osakond, tel 625 6524, 520 0781, e-post: margus.palu@agri.ee.

Allikas: Põllumajandusministeeriumi 19.11.08 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.