Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
PRIA valmistub põllumeestele pindalatoetusi maksma (2008-11-19 10:37:57)


17. novembril kinnitas põllumajandusminister 2008.a pindalapõhiste otsetoetuste ühikumäärad ning PRIA alustas kohe toetussummade väljaarvestamist rohkem kui 17 000 tänavu kevadel laekunud pindalatoetuste taotluse kohta. Väljamakstav summa ulatub esmakordselt üle miljardi krooni.

Maaharijate pangaarvetele hakkab raha laekuma alates detsembrikuu esimestest päevadest ehk kümmekond päeva varem kui möödunud aastal, kinnitas PRIA otsetoetuste osakonna menetlusbüroo juhataja Terje Kukk.


Pindalapõhiste otsetoetuste hulka kuuluvad ühtne pindalatoetus ja põllukultuuri kasvatamise täiendav otsetoetus ning referentsaasta andmete alusel makstavad nn tootmisest lahtiseotud põllumajanduskultuuri ja heinaseemne täiendavad otsetoetused. Viimatinimetatu rakendus tänavu esmakordselt.


Kokku esitasid 17 231 taotlejat ühtse pindalatoetuse taotluse 856 585 hektari kohta
- pind on mullusest üle 24 000 hektari suurem. Otsused põllukultuuri kasvatamise täiendava otsetoetuse osas tuleb lisaks teha 6692 taotlejale ning põllumajanduskultuuri ja heinaseemne täiendava otsetoetuse osas kokku 6243 taotlejale.

Järgnevalt saab vastuse küsimusele, kuidas on ühikumäärad muutunud mulluste määradega võrreldes:
 
Ühtne pindalatoetus

Ühikumäär 2007 kr/ha: 759,72

Ühikumäär 2008 kr/ha: 932,61

Põllukultuuri kasvatamise täiendav otsetoetus

Ühikumäär 2007 kr/ha: 588,00

Ühikumäär 2008 kr/ha: 538,50

Põllumajanduskultuuri täiendav otsetoetus

Ühikumäär 2007 kr/ha: 292,47

Ühikumäär 2008 kr/ha: 340,80

Heinaseemne täiendav otsetoetus

Ühikumäär 2007 kr/ha:  -

Ühikumäär 2008 kr/ha: 579,20

“Toetuste määramise tähtaeg on 1. detsember ja selleks ajaks on kindlasti kõik toetused välja arvestatud ja määratud,“ kinnitas Terje Kukk. „Töötame nii kiiresti kui võimalik, et põllumehed toetused ruttu kätte saaksid, ehkki toetuste väljamaksmise tähtaeg on alles 30. juuni 2009.“


Kukk selgitas, mis PRIA-l toetuste väljamaksmiseks veel nädalapäevade jooksul teha tuleb: „Nüüd arvutab menetlusbüroo taotlejatele välja neile määratavad toetussummad ning valmistab ette otsused kas toetuse täieliku või osalise määramise kohta, mõnel juhul ka toetusest ilmajätmise kohta.


Otsused kinnitatakse PRIA peadirektori käskkirjaga ning tehakse taotlejale teatavaks. Toetuse saajate nimekirjad avaldab PRIA oma veebilehel, otsuse käskkirjast saavad väljavõtte need taotlejad, kelle toetussummat on vähendatud või kellele toetust ei määrata. PRIA toetuste finantseerimise osakond kontrollib taotlejate võlgnevusi, teeb vajalikud tasaarveldused ning edastab maksedokumendid riigikassale, kust raha taotlejatele üle kantakse.“

Pindalapõhised keskkonnatoetused määrab PRIA taotlejaile jaanuaris ja maksab valdavalt välja veebruaris.

Otsetoetusi makstakse Euroopa Liidu ühtse põllumajanduspoliitika raames selleks, et hüvitada põllumeestele maa harimise ja põllumajandustootmisega seotud kulutusi ning säilitada põllumaade viljakus toiduainete nõudluse kasvu ja tuleviku vajadusi arvestades. Ühtne pindalatoetus tuleb EL-i, ülejäänud otsetoetused Eesti riigi eelarvest.

Allikas: Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti (PRIA) 19.11.08 pressiteade.

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.