Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kas elurikkuse kaitsmisel on üldse mõtet? (2008-11-15 07:58:21)

 

Me elame kuuendal suurel ülemaailmsel liikide hävimise ajastul. Planeedil Maa on ennegi juhtunud, et suur osa elustikust hävib. Kas me üldse peame midagi ette võtma? Äkki on inimeste planeeti hävitav käitumine vaid osa looduse suurest plaanist? Teema üle arutleb Bioneeri toimetaja Katrin Lipp.

 

Kõige elustikurikkamad paigad Maal on troopilised vihmametsad, troopilised laialehised metsad, korallrifid, süvaookean ja suured troopilised järved. Rohelistel uudistel silma peal hoidvad inimesed teavad, et need samad paigad on inimtegevusest suuresti häiritud. Pole ka ime, sest mitmekesisuse tekkimise üheks olulisemaks kriteeriumiks on stabiilne ja pikaajaline areng. Metsade hoolimatu ja ülitempokas lageraie, veekogude saastumine ja ookeanide kiire hapestumine ei ole kindlasti liigiteket soosivad tegurid.

 

Inimkond on mugava elu nimel tekitanud olukorra, kus räägitakse eesseisvast suurest liikide hävimise ajastust. Alles hiljuti kajastati meedias tõsiasja, et iga neljas liik imetajaid on ohus. Imetajatele tekitatud kahjust oleme võimelised aru saama, sest imetajate liike me enam-vähem teame. Palju keerulisem on hinnata inimmõju näiteks vetikate, seente ja bakterite mitmekesisusele. Veel raskem on neid mitmekesisusi kaitsta, sest meie teadmised nimetatud organismirühmadest on puudulikud. Inimmõju tagajärjel hävib palju liike, mida pole jõutud isegi määrata.

 

Loe edasi...

 

Allikas: www.bioneer.ee 14.11.08.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.