Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Kauni lillekaevu ehitamiseks kulub vaid üks asine päev (2008-11-05 00:42:49)

 

Alati pole vaja püksirihma pingutada, et endalegi saada mõnd klantsajakirjades nähtud kallihinnalist kodu- või aiakaunistust. Näiteks kauni lillekaevu tegemiseks oli tarvis vaid kahe ettevõtliku naisaedniku jõupingutusi.

 

Kui need naised sarnast lillekaevu ühes värvilises ajakirjas nägid ja selle ilu järele õhkasid, tuli neile kohe ka meelde, et juba aastaid on nad pidevalt kuuri all vedelevate vanade laudade otsa komistanud. Mittevajalikud lauajupid lihviti kiirelt soliidse läikeastmeni ja klopsiti ringikujuliselt kokku. Ümara vormi saamiseks kasutati seejuures umbes 10–12 metallnurka, mis on pea igas ehituspoest müügil nii alates krooniga tüki eest.

 

Kui alumine osa on valmis, on järg viilkatuse käes. Nendesamade metallnurkade abil tuleb valmis meisterdada kolmnurkne karkass, millele võib katuseks peale lüüa kaks ühes mõõdus vineeritükki.

 

Kui te vahepeal muude majapidamistööde peale aega ei raiska, siis on kaevukast lõunaajaks kenasti valmis.

 

Edasine on juba lihtsam. Nüüd tuleb võtta kolm tugevamat ja pikemat sorti lauda või prussi, neist kaevutalad kokku klopsida ning nende abil kaevualus katusega ühendada. Seejärel lööge talade keskele veel üks keskmise jämedusega pruss – ja ongi kaev valmis.

 

Soovi korral võib kaevu siit-sealt kirjuks värvida, kuid siis tuleb lillede istutamisega veel päevake või kaks oodata, et värv kuivada jõuaks.

 

Suvel lill, talvel eerika

Et kaev ikka ideaalne oleks, peab vaeva nägema ka õige käepideme otsimisega. Selle lillekaevu loojad palusid majaperemehelt eksperimendi korras prooviks vana hakklihamasina. Kui teie kodu just üleni moodsa tehnikaga täidetud pole, siis leiate sellise nõukogudeaegse agregaadi ka enda või siis oma vanaema köögikapist kindlasti üles. Keerake lihahakkijal käepide otsast ära ja kinnitage pidulikult kaevu külge.

 

Lõpetuseks jääb siis veel kõige meeldivam kaevuehitamise osa. Selleks, et kaev pikalt silma rõõmustaks ja aeda kaunistaks ning Eestimaa vihmasadudes ära ei mädaneks, peaks selle siseküljed katma kile või muu veekindla materjaliga. Seejärel valage kaevu parajalt mulda ning istutage sisse lilled.

 

Praegu, talve ja jõulude hakul, sobivad kaevu imehästi näiteks punased eerikad või kanarbik, mis kevadeni sellise katuse all ilusad püsivad. Väiksed potikuused ja -kadakad sobivad sinna samuti kasvama.

 

Allikas: www.linnaleht.ee 5.11.08, Jevgenia Zõbina.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.