Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Juhtmevabad mullasensorid põllunduses (2008-10-31 08:52:03)

 

Iowa osariigi ülikooli professor Ratnesh Kumar näeb tuleviku põllumajanduse tähtsa osana täppisviljelust toetavate juhtmevabade mullasiseste sensorite kasutamist. Praeguseks on välja arendatud mullaniiskust määravad sensorid, ent varsti loodetakse jõuda ka mullatemperatuuri ja toitainetesisalduse määramiseni.

 

Keeruline on ehitada väikeseid sensoreid (prototüüp 10 cm x 5 cm), mis toimiks täielikult mulla all. Sensorid on juhtmevabad, nii et põllumees saab samal ajal põllul kõiki töid teha. Samuti edastavad sensorid asukoha määramiseks signaali, mis muudab nende leidmise patareide vahetamiseks või põlluharimisseadmega kokkupuutumise tagajärjel lihtsaks.

 

Sensorid annaksid teadlastele infot, mõistmaks täpselt, kuidas vesi põllul liigub, samuti süsiniku- ja lämmastikuringeid mullas. See võimaldaks paremat taimekasvu ja saagikust kirjeldavate mudelite loomist. Põllumees saaks sensorite abil põllu toitainete ja veevarusid arvestada ning seeläbi saagikust ja kasumeid suurendada. Samuti väheneks surve keskkonnale.

 

Praeguse tehnoloogia väljatöötamise tulemusena peaksid sensorid pakkuma reaalajas kõrglahutusega andmeid. Kumari kolleeg Stuart Birrel leiab, et täppisviljeluse probleemiks on piisavalt hea lahutusega andmete saamine, mis lubaks nende põhjal häid otsuseid teha.

 

Allikas: Põllumehe E-uudised/www.eurekalert.org

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.