Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Valitsus kiitis heaks kasutusvaldusse antud maa omandamise seaduse eelnõu (2008-10-30 10:52:08)

 

Neljapäeval, 30. oktoobril kiitis Vabariigi Valitsus heaks seaduseelnõu, mis annab põllumeestele õiguse omandada maareformi käigus kasutusvaldusse antud maad.

Keskkonnaministeeriumi eestvõttel valminud seaduse eelnõu eesmärk on tagada põllumajandusmaa sihtotstarbeline kasutamine. Selleks annab seadus põllumajandustootjatele õiguse seni kasutusvalduses olnud maa omandamiseks.

Kasutusvalduses on praegu 3596 kinnistut ehk ligi 40 000 hektarit maad. Kasutusvaldusse on maa antud tingimusel, et hiljem on kasutajal õigus see välja osta. Seega on kasutajatel tekkinud selle maa omandamiseks õiguspärane ootus ja paljud põllumehed ongi selleks soovi avaldanud. Riigivaraseadus aga ei näe ette maa (ka põllumajandusmaa) võõrandamisel erandite tegemist, vaid maad tuleb müüa enampakkumise kaudu.

“Aga inimesele, kes on maale hea peremees, tuleb tagada kindlustunne. Siis ta julgeb teha pikaajalisi plaane ja neid rahastada,” ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. “Maa omandamine annab tagatise, mis julgustab põllumeest investeerima ja harima maad ka teadmisega, et kunagi jätkavad seal tema järeltulijad.”

Maa omandamise õigus tekib kümne aasta möödumisel maa kasutusvaldusse andmisest. Maad võib omandada kasutusvaldaja, kes tegeleb põllumajandusliku tootmisega, kasutab maad sihtotstarbeliselt ja hea põllumajandustava kohaselt, ei ole seda andnud teiste isikute kasutusse, ei ole raiunud seal kasvavat metsa ning tal ei ole maa kasutamisega seotud võlgnevusi. Kasutusvaldaja surma korral võib maa omandamist taotleda kasutusvaldajaga koos elanud abikaasa või üks pärijatest vastavalt pärijatevahelisele kokkuleppele.

Eelnõus on sätestatud ka maa omandamise piirangud ehk see, milline maa ei kuulu üldreeglina omandamisele. Näiteks ei saa omandada maad, kus paikneb maavara. Ka võivad maa omandamist piirata looduskaitsealused objektid või mälestised ja muinsuskaitseala, sellisel juhul on vajalik kas kaitstava loodusobjekti valitseja või Muinsuskaitseameti luba.

Eelnõu näeb ette, et maa ostuhind kujuneb turuhinna alusel. “See on mõlemale poolele õiglane lahendus, sest maa ostuõigus tagab inimesele konkreetse maatüki ja riik saab müügist maa väärtusele vastavat tulu,” märkis Tamkivi.

Kasutusvaldusse antud maa võõrandamist hakkab korraldama maavanem.

Eelnõule on andnud kooskõlastuse ministeeriumid ja Eesti Maaomavalitsuste Liit. Lõpliku sõna ütleb Riigikogu.

Allikas: Keskkonnaministeeriumi 30.10.08 pressiteade.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.