Seni on kahjurite suhtes vastupidavate taimede loomisel kasutatud peamiselt geneetilise muundamisega seotud meetodeid. Lancasteri Ülikooli teadlaste poolt leiutatud uus meetod kasutab kemikaali, mis esineb taimedes looduslikult – jasmiinhape.
Avastati, et taimed, mis on kasvanud sellistest seemnetest, mis kasteti esmalt happesse, on kahjurite suhtes märkimisväärselt resistentsemad. Jasmiinhappe toimeks on tõhustada taime enda kaitsemehanisme. Parimaid tulemusi on seni saadud tomatitaimedega – punase kedriklesta (Tetranychus urticae) kahjustused vähenesid töötlemise tagajärjel 80%, lehetäide kahjustused 60% ja röövikukahjustused kolmandiku võrra.
Samuti saadi häid tulemusi maisiga, magusa pipra ja nisuga – putukkahjustused vähenesid vastavalt 38, 70 ja 65%. BBC teadusvaldkonna toimetaja Pallab Ghoshi sõnul on tegemist paljulubavate tulemustega, ent tõeliseks proovikiviks saavad tehnoloogia suuremahulised katsetused, mida planeeritakse juba käesoleva aasta lõpus.
Allikas: Põllumehe E-uudused/www.news.bbc.co.uk