Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
110 aasta pikkune keskkonnasäästliku taimekasvatuse põldkatse (2008-10-26 12:01:02)

 

Auburni Ülikooli (USA) lähedal asuval maalapil on juba 110 aastat läbi viidud põldkatset, kus kasutatakse keskkonnasäästlikke tavasid puuvilla kasvatamiseks.

 

Juba 1896. aastal alustas kohaliku ülikooli professor J.F. Duggar katset, kontrollimaks oma hüpoteesi, et keskkonnasäästlik puuvillakasvatus on võimalik, kui kasutada külvikorda ning kaasata sinna liblikõielisi (ristik, vikk), kaitsmaks muldi talvise erosiooni eest.

 

See on maailma vanim puuvillaga läbiviidud katse ning vanuselt kolmas USAs põllukultuuridega tehtud katse. Katse on tuntud kui ”vana külvikord" (ingl. k. Old rotation). Ajakirja Agronomy Journal septembri-oktoobri numbris ilmub kogu 110-aastast perioodi kirjeldav mahukas artikkel.

 

Aastate jooksul on külvikorda ja katse ülesehitust väga vähe muudetud. 13l katselapil kasvab hetkel 1) endale järgnev puuvill, 2) kaheaastane rotatsioon maisiga ja 3) kolmeaastane rotatsioon maisi, nisu ja sojaga. Variantidena esinevad katselapid, kus kasutatakse liblikõielisi või mitte ning kasutatakse lämmastikväetisi või mitte.

 

Katsete tulemusena on leitud, et puuvilla on võimalik kasvatada sama edukalt keskkonnasäästlike põhimõtete kohaselt ning saagikused olid pikaajaliste keskmistena sama head kui intensiivselt väetatud variantidel.

 

Allikas: Põllumehe E-uudised/www.agronomy.org

Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.