Aiandus.ee
Aiandus.ee
Avaleht | Teated | Ilm | Kontakt
Seenevana Erast Parmasto 80 (2008-10-25 11:06:19)

 

23. oktoobril saab 80-aastaseks Erast Parmasto, akadeemik ja professor, mükoloogia grand old man, kõigi Eesti seeneteadlaste õpetaja.

 

Erastit võib tülitada ükskõik mis ajal, kui asi seda nõuab. Ta vastab e-kirjadele hilisöölgi ja nii, et küsija süda jääb rahule. Erast on ikka rõhutanud kriitilist ja ausat suhtumist kõigesse ning andnud eeskuju, kuidas eelisjärjekorras saaks tehtud kõige olulisemad tööd. Ta on meile selgitanud, et ei tohi liiga kauaks jääda omi töid viimistlema, vaid tuleb panna punkt, et anda teistele võimalus edasi minna.

 

Erasti edu üks saladusi on see, et ta teeb tööd, mis meeldib. Tema töö on tema hobi! Fenomenaalne on tema oskus teaduskirjanduses orienteeruda ning sealt vajalikku esile tuua.

 

Abikaasa Ilmi Parmasto ütleb, et Erast ei suuda üle paari päeva oma tööta olla. Ilmi on olnud tema lähim abiline ekspeditsioonidel ja igapäevases teadustöös.

 

Erasti peamised teadustööd kuuluvad seente süstemaatika ja evolutsiooni valdkonda. Lisaks on ta olnud innukas looduskaitsja, tänavuse Kumari preemia laureaat ning seente kaitse arendaja Euroopas. Vahe sõna ja erk mõte on teinud ta tuntuks mükoloogide hulgas kaugel väljaspool Eestit, mida tõendab tema valimine Taimesüstemaatika Assotsiatsiooni Seente Komitee esimeheks ja mitmete välismaa mükoloogiaseltside auliikmeks. Ta on pälvinud riigi teaduspreemia elutöö eest.

 

Erast on töötanud kogu elu Eesti TA Zooloogia ja Botaanika Instituudis, mis reorganiseeriti maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudiks. ZBI direktorina alustas ta instituudi arvutistamist ja mükoloogia labori juhatajana DNA sekveneerimist seente süstemaatika uurimiseks. Fantastiline on Erasti orienteerumisvõime metsas ja mägedes. Polnud siis, kui meie Nõukogude Liidus ekspeditsioonidel käisime, ei GPS-e ega korralikke kaarte. Sihhote-Alinis ühelt mäenõlvalt teisele liikudes jättis Erast leitud torikseente viljakehad eosproove andma ja õhtul leidis ta nad eksimatult mõnemeetrise täpsusega, tulles ise hoopis teisest suunast. Nendest proovidest sai alguse seente puhaskultuurikogu. Paljudes kohtades, kus tollal käidud, on need liigid juba hävinud, metsad maha põlenud või raiutud. Ekspeditsioonide materjal Kaug-Idast, Indiast ning muudest vähe uuritud paikadest on unikaalne maailmas ning see on talletatud meie seentekogus, millest oma tubli neljandik on Erast Parmasto kogutud.

 

Tänuväärt on Erasti rahvast hariv Seenevana roll – muhedas stiilis seeni ja seente uurimist tutvustavate artiklite ning raamatute avaldamine. Väljaspool seeneteadust on Erast avaldanud ohtralt kirjutisi erinevatel ühiskonnaelu teemadel, mis teda puudutanud. See on äratanud tähelepanu ning ta on valitud 20. sajandi Eesti saja suurkuju hulka ja Tartu aukodanikuks. Selle kõige juures suhtub ta igasse inimesse austusega, olenemata päritolust ja positsioonist. Vastupidavat tervist ning jätkuvat erksat meelt!

Maaülikooli mükoloogid

 

Allikas: ajaleht Maaülikool 23.10.08, Sirje Pärismaa.


Sisselogimine
Kasutaja
Parool
 - Registreeru
Reklaam
Lingid
KODULEHE TEGEMINE V-DISAIN.EE

TAIMEKAITSE-VAHENDID
OHUSTAVATE VÕÕRLIIKIDE NIMEKIRI
TOALILLED
VIINAMARJAD
PUUVILJATAIMEDE KAHJUSTAJAD
EESTI KARTULISORDID
EESTI TAIMED
EESTI SORDIVARAMU
SOOVITUSSORTIMENT
TURUSTAMISE STANDARDID
      Kui Sa oma aiamuredele mujalt lahendust ei leidnud, küsi foorumist
© Aiandus.ee Kõik õigused kaitstud. Selle portaali ühtki osa ei tohi jäljendada ega kasutada muudes väljaannetes ilma Aiandusinfo Oü haldaja kirjaliku loata.